Un produs Blogger.

joi, iunie 26, 2008

Expoziție de restaurare

In data de 4 iulie 2008, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, Catedra de Conservare–Restaurare, împreună cu Complexul Naţional Muzeal „Astra” organizează Expoziţia anuală cu obiectele restaurate pentru lucrările de licenţă ale studenţilor. Lucrările cuprind piese de mobilier tradiţional, mobilier stil, mijloace de transport, icoane pe sticlă şi panou de lemn, pictură ulei, carte veche, textile etnografice, ceramică, arme, etc. restaurate de studenţi sub îndrumarea coordonatorilor ştiinţifici.

buica daniela an 4

Prin convenţiile de colaborare existente între Facultatea de Istorie şi Patrimoniu şi marile muzee sibiene (Complexul Naţional Muzeal „Astra” şi Muzeul Brukenthal), studenţii au avut posibilitatea să efectueze lucrările practice de licenţă în Laboratoarele de restaurare ale celor două muzee, sub îndrumarea experţilor restauratori. Ei au putut opta pentru suportul pe care doresc să se specializeze (lemn etnografi, mobilier, pictură tempera, pictură ulei, hârtie-carte, textile, ceramică, metal, piatră), în funcţie disciplinele opţionale parcurse în facultate, preferinţele personale dar şi de îndemânarea şi interesul de care au dat dovadă în timpul anilor de studii. Piesele au fost alese din colecţiile celor două muzee sau puse la dispoziţie de alte instituţii sau persoane private.

carstea rayvan an4

Anul acesta termină în paralel două promoţii: ultima cu 4 ani (sistemul vechi) şi prima promoţie cu trei ani (sistemul Bologna), cea ce face ca numărul absolvenţilor să fie mai mare şi implicit lucrările expuse să fie mai numeroase.

gerea tatiana an 4

Expoziţia va cuprinde panouri care vor reflecta „secretele restaurării” cu prezentarea succintă a stării de conservarea a obiectelor înainte de restaurare, operaţiile efectuate în fiecare caz în parte şi piesa la final cu rezultate deseori spectaculoase. Vor fi selecţionate şi expuse doar o parte din piese, deoarece condiţiile impuse de normele de conservare ale bunurilor de patrimoniu şi condiţiile spaţiului avut la dispoziţie impun restricţii.

gheorghe iulia an 3

Evenimentul se va desfăşura în Foaierul Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu situate pe B-dul Victoriei nr.7 şi Vernisajul va avea loc în date de 4 iulie la orele 12.

negoescu gabriela an 3

Restaurarea este un demers spectaculos dar face parte din culisele activităţilor muzeale pe care puţini au prilejul să-le cunoască. Expoziţia încearcă să deschidă o fereastră prin care vizitatorul să poată surprinde metamorfoza prin care restauratorii reuşesc să redea strălucirea unor piese aflate în suferinţă

Şef de catedră

Conf. dr. Livia Bucşa

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP