Remiza din Colun (Porumbacu de Jos)
Printre monumentele vernisate recent în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se află şi remiza de pompieri din Colun, comuna Porumbacu de Jos.
Până la apariţia unor asemenea construcţii în satele din jurul Sibiului, incendiile erau o calamitate obişnuită, distrugând casele de lemn cu acoperişuri din paie sau şită, deseori cuprinzând, de la casă la casă, câte o uliţă întreagă şi chiar tot sat. Pentru a preîntâmpina asemenea situaţii, la începutul secolului XX şi mai ales după primul război mondial, au apărut remizele de pompieri, construcţii care adăposteau instalaţiile şi uneltele cu care pompierii localnici stingeau focul. În interiorul remizei se găseau tulumbele, sacalele, furtunurile, precum şi uneltele necesare acestor operaţiuni de salvare a avutului oamenilor şi al satului.
Remiza din Colun este o donaţie făcută de comuna Porumbacu, prin intermediul primăriei, ea reprezentând în muzeu, după transfer şi reconstrucţie, un edificiu social-public de o mare utilitate în viaţa comunităţii. Aceasta se adaugă unei alte remize provenită din Cacova (Fântânele) transferată cu câţiva ani în urmă. Spre deosebire de cea din Cacova, remiza din Colun are un turnuleţ folosit pentru vânturarea furtunurilor.
Valeriu Deleanu
Trimiteți un comentariu