Un produs Blogger.

joi, septembrie 11, 2008

Târgul rromilor meşteşugari

Rudari, căldărari, argintari, lăutari, gabori, ciubotari, geambaşi, ursari, ciurari... Numitorul comun al tuturor acestor nume ne poartă cu gândul la o etnie cu tradiție în ţara noastră: rromii. Taxonomia acestei etnii este divizată pe categorii ocupaţionale, unele existente, altele dispărute și, în fine, o a treia categorie, a celor care au reușit o reorientare ocupaţională.

afis rromi2_mic

Dintre ocupaţiile dispărute le amintim pe cele specifice ciurarilor, geambaşilor (negustorii de cai), ciubotarilor, dezvoltarea industrială obligându-i pe toți spre o nouă calificare. Cei care au reușit să se reorienteze profesional sunt rudarii care, la începutul existenţei lor pe pământul românesc, culegeau aur din nisipul râurilor, etimologia cuvântului „ruda”, în slavă, simbolizând minereu. Astăzi, rudarii confecţionează obiecte de uz casnic precum linguri, corfe, tocătoare etc.

romi2

Dintre neamurile încă existente îl amintim pe cel al căldărarilor, care au ca principal material de lucru tabla de aramă, pe care o utilizează la confecţionarea căldărilor, tigăilor, oalelor, alambicurilor, sfeşnicelor etc. Acesta este neamul care a păstrat cel mai bine limba, portul, obiceiurile, tradiţiile, modul de viaţă romanes. Alte neamuri existente astăzi sunt: rromii de mătase, argintarii, lăutarii, gaborii, florarii, pe care îi putem întâlni atât în spaţiul urban, cât și în cel rural.

DSCF0026

Încă de la apariţia lor în Ţara Românească, în anul 1385, rromii au fost asimilaţi populaţiei majoritare, timp de cinci secole fiind robi ai mănăstirilor, ai „coroanei” sau ai boierilor. Au fost un bun necesar pentru îndemânarea lor în diferite meşteşuguri. A fost nevoie de dibăcia lor, în mod special în arta fierăritului, românilor fiindu-le cât se poate de utile sapele, lopeţile şi alte unelte agricole confecţionate de ei.

romi1

Ca urmare a proiectului de muzeu dedicat culturii şi civilizaţiei rromilor, Complexul Naţional Muzeal ”Astra” vă invită, sâmbătă şi duminică, respectiv 20-21 septembrie a.c., între orele 10-19, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, să descoperiţi autenticitatea acestor meşteşugari din judeţul Sibiu şi din alte câteva judeţe la „Târgul Meşteşugarilor Rromi”.

Prin acest târg, Complexul Naţional Muzeal ”ASTRA” continuă campania de redescoperire a etniilor lângă care vieţuim de veacuri și pe care le cunoaştem încă prea puţin.

Oana Burcea

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP