Final de proiect: "Repere cultural – istorice ale civilizaţiei multiculturale transilvane. Valea Hârtibaciului”
În cadrul Programului Naţional “Anul European al Dialogului Intercultural 2008“, lansat de Ministerul Culturii şi Cultelor, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească "Emil Sigerus" a iniţiat proiectul "Repere cultural – istorice ale civilizaţiei multiculturale transilvane. Valea Hârtibaciului, cercetare de teren", obţinând în urma concursului de proiecte un punctaj de 79,33, fiind finanţat cu 13.558 lei.
Cercetările etnografice desfăşurate în anul 2008 de Muzeul de Etnografie şi Artă Popularã
Săsească "Emil Sigerus" în satele cu specific săsesc de pe Valea Hârtibaciului (Daia, Nou, Roşia,
Vurpăr, Hosman, Marpod, Chirpăr, Nocrich, Alţâna şi Merghindeal) reprezintă unul din obiectivele
prioritare ale "etnologiei de urgenţă" din Transilvania. Evaluarea patrimoniului deţinut de acest muzeu, care cuprinde 120 de piese din localităţile implicate în proiect, a dus la identificarea particularităţilor stilistice, morfologice, funcţionale a tuturor valorilor culturii populare săseşti din aceaste localităţi, în contextul fenomenului de depopulare a satului săsesc transilvănean, fenomen accentuat mai ales după anul 1989, ca urmare a emigrării masive în Germania, care a avut consecinţe dramatice asupra păstrării identităţii etnoculturale a zonei.
Cercetările au recuperat un bogat material documentar privind istoria orală a fiecărei comunităţi săseşti, obţinându-se un fond sistematic compus din înregistrări audio şi video, fişe de teren, imagini digitale şi fotografii documentare. Toate acestea au completat baza de date electronică a muzeului şi au contribuit la utilizarea lor în scopuri ştiinţifice.
Rezultatele acestei cercetări au fost sistematizate într-o carte-broşură, numită „Repere cultural – istorice ale civilizaţiei multiculturale transilvane. Valea Hârtibaciului” care, probabil, prezintă ultimele nestemate adunate de echipa de proiect. Aceasta cuprinde 52 de pagini de text şi imagini color, de o calitate excepţională, precum şi o hartă pe care sunt semnalate cele 10 localităţi cercetate. Aici, veţi găsi interesante pagini de istorie, poveşti şi legende inedite, fotografii documentare şi artistice, precum şi date despre valorile care definesc identitatea acestor localităţi.
Prin publicarea acestei broşuri , şi apoi prin punerea sa în circulaţie ştiinţifică, s-a mai făcut un pas important în cercetarea de tip monografic a satelor de pe Valea Hârtibaciului, locuite odinioară de populaţia de etnie germană şi salvarea ultimelor valori ale patrimoniului transilvănean.
Coordonator proiect,
Muzeograf
Karla Roşca
Trimiteți un comentariu