Noi mergem să colindăm – spectacol de Sfântul Nicolae. Parada măștii și a costumului popular – atmosferă de sărbătoare în centrul Sibiului
De Sf. Nicolae încep colindele în satul tradițional. Colinda copiilor (Steaua) se cântă prima și începe constituirea cetelor de juni, repetițiile acestora, se confecționează măștile și costumele folosite în cadrul colindului de sărbători.
Ceata flăcăilor din Chirpăr a prezentat Jocul Lolelor , tradiție legată de sărbătoarile de iarnă, ținută de obicei în a patra zi de Crăciun. Este o combinație între teatrul folcloric al mascaților și obiceiul lolelor practicat de sași la intrarea în postul Paștelui (de Duminica Cenușii , când se spală cu cenușă vasele folosite de Paști).
Grupul folcloric Spicul din Luciu (Ialomița) a interpretat colinde antifonice (grupul de bărbați se împarte în două și cel de-al doilea preia linia melodică a ultimei silabe a primului). Au prezentat un colind de casă Cestor curți mari, un colind de fată, un colind de voinic (cu tema leului) și un colind de copil (Sub aripa cerului). Coordonatorii grupului sunt domnii învățători Anica și Mihai Casian.
Ansamblul folcoric Macoveiul din Padina (Buzău) a prezentat un program de colinde - colindul de casă, de fată și de voinic - specifice zonei lor (interferența zonei Buzăului cu cea a Brăilei – granița Bărăganului), precum și un joc de capră. Coordonatorul grupului este domnul învățător Costică Urse.
Ansamblul folcloric din Sticlăria-Scobinți (Iași) a prezentat Jocul Cerbului – un fragment din alaiul mascaților din teatrul folcoric specific zonei. Ansamblul este coordonat de d-nul Ion Hristu.
Corul Școlii Generale din Alămor – 22 de persoane – a prezentat colinde din zona lor. Coordonatorul corului este doamna învățătoare Marilena Florea. (Mirela Crețu)
Ansamblul Doruleț transilvan a prezentat un spectacol de colinde, muzică populară și dans din zona comunei Șeica Mare. Coordonatoarea ansamblului, doamna învățătoare Virginia Benghea, a acompaniat grupul la vioară, alături de fiica sa.
Parada măștii și a costumului popular a animat zona centrală a orașului, călăreții mascați atrăgând sute de privitori. Plecați din Parcul Tineretului, călăreții au rămas în Piața Mare în timpul spectacolului oferit de ansamblul Doruleț transilvan din Șeica Mare. Călăreții au pătruns apoi în Piața Mică și s-au îndreptat spre Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Intenția paradei a fost aceea de a crea o atmosferă de sărbătoare, dând startul colindului din Sibiu. Parada a fost animată de către o trupă de mici toboșari. (Ovidiu Baron)
Trimiteți un comentariu