Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 03, 2008

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în Muzeul din Dumbrava Sibiului…

Anul acesta împlinindu-se două sute de ani de la naşterea mitropolitului Andrei Şaguna (1808 – 1873), Sibiul, în ultimele trei zile ale lunii Noiembrie a devenit, prin excelenţă, locul de comemorare a marelui ierarh, prilej cu care a fost invitat şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Fost student al Facultăţii de Teologie sibiene şi devenit eminent teolog şi om de aleasă cultură, Patriarhul Daniel a primit sâmbătă, 29 noiembrie 2008, din partea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, titlul de Doctor Honoris Causa, în aula facultăţii amintite.

Evenimentul a strâns nume sonore ale culturii şi spiritualităţii sibiene şi nu numai care, în mare parte, înspre ceasurile din acea zi au pornit spre Răşinari, locul unde Marele Şaguna fusese, cu timp în urmă, dus pe ultimul drum.

La mausoleul cu leii înlăcrimaţi, dinaintea mormântului Marelui Andrei, Patriarhul Daniel însoţit de Mitropolitul Laurenţiu, alţi ierarhi, preoţi ardeleni şi oficialităţi s-a rugat pentru mântuirea sufletului celui dintâi mitropolit al Ardealului.

La întoarcere, răspunzând invitaţiei adresate de Domnul Corneliu Ioan Bucur, Directorul General al C.N.M. „Astra” din Sibiu, Patriarhul Daniel şi întreaga suită care-l însoţea, au intrat pe poarta Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, vizitându-l.

A fost foarte impresionat de cele văzute atât el cât şi întreaga delegaţie care-l însoţea, în ziua cu lumină ca de toamnă târzie, spunând, la plecare că va reveni în „biserica neamului românesc”…

Pe toate câte le are muzeul i le-a făcut cunoscute directorul acestuia, Domnul director Corneliu Ioan Bucur care, nu fără emoţie, i-a oferit Înaltului Ierarh câteva din publicaţiile instituţiei.

Ziua de 29 noiembrie a rămas o zi luminată pentru Dumbrava Sibiului şi muzeul de aici, Patriarhul Daniel este primul, dintre patriarhii Bisericii Ortodoxe Române, care-i trece pragul.

În cartea de onoare a Muzeului din Dumbravă, Patriarhul a scris: ”Felicitări pentru organizarea si prezentarea acestui minunat muzeu al spiritului creator si credincios, harnic si darnic din generatie in generatie si de la popor la popor!”

 

Ionuţ Lăpădat

muzeograf C.N.M. „Astra”

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP