Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 28, 2009

2 februarie- zi cu multiple semnificaţii în lumea creştină şi în cea a satului tradiţional

    Luna lui Faur,fiul cel mai mic şi neastâmpărat al Anului, debutează, în calendarul popular, sub auspiciile ursului meteorolog,ziua de 2 februarie fiind cunoscută sub denumirea de Stretenie sau Ziua Ursului. Conform tradiţiei, ursul,fiinţă ciudată a pădurii, iese în această zi din lunga-i hibernare pentru a-şi privi umbra pe zăpadă, iar dacă vremea este frumoasă el se retrage din nou în bârlog, spunându-se că iarna va mai dura încă 40 de zile.

Ortodoxia celebrează la aceeaşi dată, la scară mondială, Ziua Tineretului Ortodox, sărbătoare care coincide în fiecare an cu Praznicul Întâmpinării Domnului. Acest fapt nu este întâmplător, ambele sărbători evidenţiind rolul generaţiei viitoare în istoria Bisericii Ortodoxe, respectiv a Omenirii. Se rememorează simbolica întâlnire a generaţiilor pe treptele Templului din Ierusalim, moment în care Simeon, “drept şi temător de Dumnezeu” are revelaţia Mântuirii poporului său, împăcându-se că proorocirea s-a împlinit.

Muzeul „ASTRA” vine întru întâmpinarea acestei multiple sărbători şi îşi propune în cadrul Programului de Pedagogie Muzealăsă desluşească multiplele semnificaţii ale acestei zile, atât în lumea creştină, cât şi în lumea satului tradiţional românesc.

Oricine doreşte să fie părtaş la acest eveniment este aşteptat Vineri, 30 ianuarie, începând cu orele 12:30 la Muzeul „ASTRA”, Piaţa Mică, Nr. 11.

(Dana Botoroagă, muzeograf)

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP