Corneliu Bucur pe urmele lui Badea Cârțan, la Roma
Badea Cârțan a plecat în pelerinaj la Roma (pe jos), obsedat de ideea de a vedea cu ochii lui mărturiile despre originile istorice ale românilor. Peste secole, Corneliu Bucur se îndreaptă spre marea capitală a latinității noastre ca popor. În zilele de 3 – 6 februarie, Corneliu Bucur – director general al CNM „ASTRA” reface traseul lui Badea Cârţan (cu avionul, nu pedestru) având de îndeplinit o misiune „vice versa” (vorba lui Caragiale) cu avizul Patriarhiei Române, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional şi al Ministerului de Externe, „Departamentului pentru Românii de Pretutindeni”.
Scopul misiunii sale culturale este acela de a oferi românilor din Italia, prin intermediul preoţilor ortodocşi din toată Peninsula Italică, argumentele fundamentale ale originii și identității etno-culturale, în temeiul „dosarului” de cercetare ştiinţifică şi al patrimoniului cultural constituite în cei 44 de ani de când domnia sa funcţionează în această prestigioasă instituţie de proeminenţă europeană. Domnia sa va transmite gazdei sale (Prea Sfinţia Sa Episcopul Silvan), ca producţie editorială clasică, electronică și cinematografică, cele mai recente lucrări realizate de specialiștii muzeului ”Astra” privitoare la educarea pruncilor noştri în spiritul culturii româneşti, pentru formarea conștiinței etno-identitare, dar și pentru afirmarea, în fața comunității internaționale, a valorilor care-i identifică pe toţi românii, de acasă şi din diaspora, drept exponenții unui popor cu o formidabilă cultură și civilizație bimilenară care conservă, miraculos, la începutul secolului XXI, argumente fundamentale privind miracolul păstrării şi afirmării în cultura europeană a inconfundabilei noastre identităţi cultural istorice.
Misiunea domnului Bucur se va realiza printr-o întâlnire cu reprezentanții tuturor eparhiilor italiene dar şi cu membri ai comunității românești, personalităţi din doemniile ştiinţei, culturii şi artelor, la Academia Română din Roma (întâlnirea va fi organizată de către PS Siluan, mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române din Italia). Domnul Bucur consideră că, în afara impasului economic şi fricii generate de criza mondială în care am intrat, riscul pierderii este deznoaţionalizarea prin pierderea identității etno-culturale, problema cardinală, de ameninţare şi gravitate copleşitoare cu care ne confruntăm.
Demersul domnului director general Corneliu Bucur are la bază, constatarea de o covârşitoare importanţă pentru destinul nostru istoric, potrivit căruia românii din afara granițelor țării simt acut nevoia, încă din 1989, a unei strategii guvernamentale ferme şi durabile prin care să fie susţinuţi, în principal în plan religios şi cultural întru afirmarea identităţii lor etnoculturale şi religioase.
Prin misiunea asumată (şi având şi acordul domnului Horia R. Patapievici, directorul Institutului Cultural Român) se erijează în a fi unul dintre purtătorii de mesaj ai noii strategii guvernamentale, şi personal, al Domnului ministru al Culturii, Theodor Paleologu, limitându-se desigur la potenţialul pe care îl repreznită patrimoniul Muzeului ASTRA.
Evenimentul de la Roma reprezintă începutul unui periplu mai amplu al domnului Bucur, care va avea, în acest an, întâlniri similare în mai multe orașe mari din Europa, urmând ca în anul 2010 să continue același demers într-un periplu extra-european. (Biroul de presă al C.N.M. ”ASTRA”)
Trimiteți un comentariu