Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 16, 2009

Muzeul ”ASTRA” - în biblioteca digitală ”Europeana”

Europeana_Astra1 Complexul Național Muzeal ”ASTRA” își continuă proiectul legat de digitizarea completă a patrimoniului pe care îl deține, prin asigurarea prezenței pe situl www.Europeana.eu. Început în iulie 2007 de către Comisia Europeană, proiectul Europeana – bibliotecă digitală, muzeu și arhivă – își propune crearea unei uriașe baze de date culturale care să ofere utilizatorilor din lumea întreagă acces la patrimoniul cultural al țărilor europene. În arhiva sitului sunt incluse materiale filmate, fotografii, hărți, manuscrise, ziare, înregistrări audio etc. Conform intenției afirmate inițial de coordonatorii proiectului, baza de date ar urma să cuprindă, până în anul Europeana_Astra_detaliu_2 2010, peste 6 milioane de fișiere. România este reprezentată, în derularea proiectului Europeana, de către CIMEC – Institutul de Memorie Culturală.

Procesul de digitizare a obiectelor din patrimoniul C.N.M. ”ASTRA” a început în anul 2007, la inițiativa domnului prof. dr. Corneliu Bucur, printr-un proiect finanțat de AFCN și realizat în colaborare cu domnul Paul Nemeș, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Au fost puse astfel bazele unei colecții de fișe electronice de obiect, care plecau de la fișele analitice de evidență (FAE) folosite de muzeografi pentru înregistrarea obiectelor de patrimoniu. Proiectul a dus la modernizarea tehnologiei folosite în vederea înregistrării fișelor de obiect, precum și la realizarea unei noi forme de prezentare a informației, prin intermediul unui site web al instituției (http://www.muzeulinaerliber.ro/main/index.php). O realizare de excepție este o aplicație ce permite vizitarea virtuală a muzeului în aer liber. 

Dorința de a da amploare unui astfel de proiect s-a Europeana_Astra_detaliu materializat și printr-o altă abordare, în cadrul celor 12 Proiecte ProEuropa propuse de către domnul Corneliu Bucur, unul dintre acestea (Patrimoniul Muzeului ”ASTRA” - ”La un click de mouse”) având tocmai acest obiect. În descrierea proiectului, domnul Bucur vorbește despre importanța de a găsi toate comorile patrimoniului european într-un singur loc, eliminând dificultatea unei căutări extinse la numeroase situri din diverse țări ale continentului. Proiectul are următoarele obiective fundamentale:

  1. Actualizarea proiectului tematic de prezentare a monumentelor. Totodată, s-a introdus o aplicație care să permită introducerea de imagini reprezentând obiecte specifice zonei din care provine fiecare monument.

  2. Transpunerea expozițiilor muzeale temporare în expoziții permanente pe internet.

  3. Prezentarea instalațiilor tehnice, asociată cu monumentele existente în muzeu.

  4. Prezentarea modului de lucru și de realizare a obiectelor de artă populară, asociată cu simbolistica specifică fiecărei zone etnografice.CIMEC_Muzeu_Virtual

  5. Prezentarea colecției de fotografie etnografică și a fondului de carte existent în cadrul muzeului.

  6. Prezentare de vederi, download de wallpaper cu imagini din muzeu sau exponate.

Până în prezent au fost realizate fișe electronice complete pentru 10 548 de obiecte din patrimoniul Complexului Național Muzeal ”ASTRA”: broderii – 1188, ceramică – 2009, lemn – 2522, obiecte de cult – 1562 și port popular – 3267. O parte dintre aceste fișe pot fi vizualizate pe situl Cimec, organizate sub formă de repertoriu digital, dar și ca Muzeu etnografic virtual (vizitabil la adresa http://www.cimec.ro/Etnografie/aer/aeretn.htm), precum și pe situl www.europeana.eu.

Biroul de presă al C.N.M. ”ASTRA”

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP