Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 09, 2009

Muzeul „ASTRA” Transferul, reconstrucţia, restaurarea şi conservarea monumentelor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

4 - Gospodărie de pomicultor, Vlădeşti, judeţul Vâlcea An de an, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” (Muzeul din Dumbrava Sibiului) îşi îmbogăţeşte zestrea sa patrimonială, de mare valoare istorică, etnografică, tehnică, religioasă şi artistică, prin numeroasele monumente transferate, reconstruite şi restaurate. După anul 1990, peste 100 construcţii au fost transferate din teren pentru completarea sistematică conform proiectului iniţial, amendat în anul 1990, al muzeului în aer liber, devenit după 1990, dintr-un muzeu al tehnicii populare, un Muzeu al Civilizaţiei Populare tradiţionale din România.

Anul 2008 se evidenţiază, faţă de toţi anii anteriori ca un an CasaAlun de excepţie din punctul de vedere al achiziţiei, transferării şi reconstrucţiei noilor monumente din Muzeul în aer liber, atât din punct de vedere al numărului şantierelor de reconstrucţie şi restaurare, cât şi din punct de vedere al volumului lucrărilor şi al complexităţii acestora. În acest an s-au derulat lucrări de demontare şi transfer la 10 construcţii precum şi lucrări de reconstrucţii şi restaurare la 28 monumente, total 39 de şantiere: Complex hidraulic de industrii populare din Rebrişoara (jud. Bistriţa), Casă de viticultor datată la 1835 monument istoric, din loc. Bălăneşti (jud. Gorj), Biserica din lemn (monument istoric datând din sec. al XVIII-lea) din loc. Comăneşti, sat Suta (jud. Gorj), Casa de „jogărar” din loc. Gura Râului (jud. Sibiu), Casa de crescător de animale din loc. Şimon – Bran (jud. Braşov), Atelierul de fierar din Fundu Moldovei (jud. Suceava), Piua cu ciocan şi văiagă din loc. Jieţ (jud. Hunedoara) şi Şura cu grajd pentru completarea gospodăriei olarilor saşi din loc. Saschiz (jud. Mureş). Dintre lucrările de reconstrucţie a monumentelor transferate amintim: Gospodărie veche de olar din Găleşoaia (jud. Gorj), 7 - Remiză de pompieri, Colun, judeţul Sibiu 2 Gospodărie nouă de olar din acelaşi sat dispărut de pe harta României ca urmare a extinderii exploatării cărbunelui de suprafaţă în jud. Gorj, Gospodărie cu atelier de prelucrare a chihlimbarului din loc. Colţi (jud. Buzău), Casa de pomicultor din loc. Vlădeşti (jud. Vâlcea), Casa de miner marmorar din loc. Alunu (jud. Alba), Casa de pietrar din loc. Cupşeni (jud. Maramureş), Moara cu alvan din loc. Ciocmani (jud. Sălaj), Remiza de pompieri din loc. Colun (jud. Sibiu), Fântâna cu hecnă din loc. Dumbrăveşti (jud. Prahova), Fierăria cu forje din loc. Fundu Moldovei (jud. Suceava), Piua cu ciocan şi văiagă din loc. Jieţ (jud. Hunedoara), Crama cu pivniţă din loc. Pisteşti (jud. Gorj), Conacul de viticultor din loc. Pisteştii din Deal (jud. Gorj), Casa de viticultor din loc. Bălăneşti (jud. Gorj), Complexul – teasc şi zdrobitoare de fructe din loc. Roşia (jud. Sibiu), Casa de agricultor din loc. Sărata (jud. Braşov). Au fost relocate (transferate pe alte amplasamente): Cuptorul de uscat prune din loc. Bărbuleşti (jud. Vâlcea) şi Zdrobitoarea cu teascul de fructe din loc. Răşinari (jud. Sibiu). Pentru prima oară a fost expusă colecţia de vânturători cerealiere într-un pavilion, construit special în acest scop. În sfârşit, s-au executat şi un număr de 11 lucrări importante de restaurare a monumentelor expuse în muzeu, cele mai importante constând din înlocuirea învelitorilor din şiţă de brad la monumentele: Casă cu atelier de prelucrare a lemnului din loc. Straja, Moară plutitoare din loc. Munteni, Moară cu ciutură din loc. Arcani, Moară din loc. Poienii de Jos, Şura din loc. Berbeşti, Casa cu atelier de prelucrare a lemnului din loc. Hodac, Casa cu atelier de olar din loc. Corund.Simon4

Lucrări de restaurări complexe s-au executat şi la alte trei monumente: Poarta maramureşeană din Ocna Şugatag, Bacul cu zbat din loc. Topalu şi Moara din Rogojelu.

În ceea ce priveşte lucrările de conservare, amintim colecţia de obiecte religioase (peste 3500 piese) depozitate într-un spaţiu special amenajat.

5 - Casa Balanesti Acest adevărat palmares superlativ faţă de toţi anii trecuţi de la începerea lucrărilor de organizare a muzeului din Dumbrava a fost posibil prin efortul colectiv al specialiştilor (muzeografi, restauratori şi conservatori, biologi, tehnicieni şi muncitori) dedicaţi activităţii ştiinţifice şi practice de transfer, reconstrucţii, identificare, demontare, achiziţie şi valorificare expoziţională a patrimoniului muzeal. Nu putem omite nici sprijinul de care ne-am bucurat în anul 2008, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (prin Secretarul de Stat Virgil Niţulescu căruia îi exprimăm mulţumiri şi pe această cale), sumele alocate în tranşe ridicându-se la 751833 Roni.

Dir. gen. adj.

Şef Dep. conservare-restaurare

Olaru Valeriu

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP