Un produs Blogger.

marți, februarie 17, 2009

Ctitori pentru o biserica

bISERICA cOMENESTI (2) Ţinand cont de capriciile vremii, în luna decembrie 2008, cu un efort exemplar din partea specialiştilor Departamentului de conservare-restaurare C.N.M. „ASTRA” Sibiu, s-a realizat demontarea şi transferul la Sibiu, a bisericii cu Hramul „Înalţarea Domnului şi Sfantul Gheorghe”, monument istoric din sec. al XVIII-lea, din localitatea Comaneşti, jud. Gorj. Biserica era grav avariata în urma unui incendiu care a distrus parţial acoperişul lacaşului de cult, lasand sa patrunda în interior intemperiile vremii.

Comunitatea locala, mult prea mica, îmbatranita şi saraca, nu a mai reuşit sa întreţina biserica, situata pe o panta în cimitirul satului, situaţie care ar fi condus în scurt timp la distrugerea ei totala.

Cu acordul enoriaşilor, a Mitropoliei Olteniei, a Direcţiei pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu Cultural şi Primariei din Targu bISERICA cOMENESTI (3) Carbuneşti, dupa întocmirea documentaţiei ştiinţifico-tehnice de transfer, a avut loc demontarea tuturor elementelor constructive, precum şi protejarea frumoasei fresce pictate pe catapeteasma din zidaria de caramida. Extragerea frescei de pe catapeteasma, în vederea reamplasarii în biserica (dupa reconstrucţia acesteia) se va face dupa încalzirea vremii, cu ajutorul unei firme specializate (S.C. Cons-Art SRL) din Craiova, sub conducerea expertului restaurator pictura doctor Octavian Ciocşan.

Din cauza problemelor financiare abatute în acest an asupra Romaniei, ne aflam în imposibilitatea continuarii lucrarilor de extracţie a frescei precum şi de reconstrucţie a monumentului în muzeu. În acest context facem un apel calduros tuturor celor care pot sa contribuie la înalţarea acestei bijuterii de arta şi cultura religioasa, sa ne contacteze pentru a ctitori împreuna un monument valoros, reprezentativ pentru arhitectura gorjana din sec. al XVIII-lea.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat,

Dir. gen. adj.

Şef Dep. conservare-restaurare din C.N.M. „ASTRA”

Olaru Valeriu

1 Comentáriu:

A. spunea...

Stateam la cateva cateva distante de aceasta biserica da nu am intrat niciodata sa vad cat e de frumoasa inauntru!Oricum mi se pare ca era incuiata!

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP