Un produs Blogger.

sâmbătă, februarie 14, 2009

Dragobete și Mărțișor în Galeria Anotimpurilor

Muzeul "ASTRA" a convins Primăvara să vină mai devreme, oferindu-i ca sălaş Galeria Anotimpurilor, din incinta Casei Artelor. Toate artefactele regăsite în acest cadru creează o atmosferă de poveste primăvăratică, o lume mitică în care Dragobete, Baba Dochia şi Mărţişor îşi fac simţită prezenţa şi te îndeamnă să îţi lepezi cojoacele şi să revii la viaţă. Astfel, veţi descoperi o lume vivantă, în care cucul, personificare a dragostei, este în centru, migălos dantelat din lemn, sau modelat din lut (având şi rolul de fluierice cu apă), dar şi sub formă de jucării ecologice.

Mărţişorul- simbolicul calendar alb-roş care împleteşte zilele anului- este şi el reprezentat sub diferite forme tradiţionale: nelipsitul hornar sau trifoi cu patru foi, aducătoare de noroc şi sănătate celor ce le poartă, dar şi sub forma altor simboluri ale primăverii, precum: ghiocei sculptaţi în lemn, coşuleţe împletite din fibre vegetale, pline cu flori multicolore sau alte obiecte tradiţionale sau de inspiraţie tradiţională (miniaturi de tot felul, păpuşi din lână îmbrăcate în port popular) având firul bicolor ataşat, care pot constitui oricând un Mărţişor pentru cei dragi.

Oferta Galeriilor de Artă Populară este, ca de fiecare dată, generoasă, obiectele expuse spre vânzare reconstituind cu fidelitate ambianţa lumii tradiţionale, întotdeauna strâns legată de ritmurile naturii.

Vă invităm să descoperiţi Primăvara, la Galeria Anotimpurilor (Piaţa Mică, Nr. 21), începând cu data de 10 februarie. (Muzeograf Dana Botoroagă)

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP