CNM ASTRA, mai aproape de o finantare de 3 200 000 de euro
In cursul saptamanii trecute Muzeul ASTRA a primit, in calitate de potential beneficiar, vizita comisiei independente de evaluare a proiectelor depuse in vederea conservarii patrimoniului cultural din Romania prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Inspectia muzeului in aer liber face parte din procedura complexa de evaluare a proiectelor, raportul rezultat fiind de maxima importanta pentru proiectul intocmit si depus in luna iunie a anului trecut de catre CNM ASTRA. Pana in present, proiectul “Conservarea si valorificarea patrimoniului etnografic din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului” a trecut de fazele de verificare a eligibilitatii si conformitatii solicitantului si a proiectului si de faza de evaluare intreprinsa de ACIS (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, National Focal Point pentru Romania), obtinand un punctaj de 82,5 puncte din 100 posibile si situandu-se pe locul trei in clasamentul general. Cei doi evaluatori independenti, reprezentanti ai SCIH din Elvetia, au asigurat echipa de management a proiectului din cadrul CNM ASTRA de intocmirea unui raport favorabil pe baza clarificarilor aduse la fata locului, plecand de la deplina intelegere si aprobare a necesitatii investitiilor propuse.
In vederea realizarii investitiilor necesare dezvoltarii si modernizarii, CNM „ASTRA” intentioneaza sa acceseze fonduri externe nerambursabile care sa sprijine conservarea si valorificarea adecvata a patrimoniului cultural national administrat de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Dumbrava Sibiului. Aceste fonduri sunt reprezentate de Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, componenta Conservarea Patrimoniului Cultural European. Mecanismul Financiar al SEE constituie un program finantat de Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru proiecte ce contribuie la coeziune economica si sociala. Prin proiectul propus se vor urmari doua obiective majore. Primul obiectiv vizeaza patrimoniul mobil din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” – realizarea Centrului care sa gazduiasca patrimoniul din Muzeu, incluzand laboratoarele de restaurare si conservare activa si Centrul de pregatire al conservatorilor si restauratorilor - Centrul „ASTRA” pentru Patrimoniu. De asemenea, se urmareste restaurarea a 45 de piese din colectia de mobilier pictat. Al doilea obiectiv este centrat pe patrimoniul imobil, cuprinzand reconstructia unor monumente in cadrul Muzeului in aer liber si tratamente de conservare activa impotriva factorilor de mediu si biologici.
Centrul „ASTRA” pentru Patrimoniu este o investitie unica la nivelul muzeografiei romanesti. Cladirea, amplasata in muzeul din Dumbrava Sibiului (sectorul administrativ), va prelua functiile de depozitare a colectiilor de patrimoniu mobil ale muzeului (peste 22.000 de obiecte), pe cele de restaurare si pe cele de pregatire a personalului in domeniul conservarii patrimoniului. Centrul va fi unic nu numai prin respectarea tuturor standardelor de actualitate in domeniul depozitarii si restaurarii colectiilor, ci si prin atentia deosebita acordata aspectelor legate de respectarea mediului si de eficienta si independenta energetica prin folosirea surselor de energie regenerabila, proiectul castigand astfel prin sustenabilitate si constituindu-se intr-un exemplu de buna practica.
De asemenea, se urmareste realizarea unui schimb de experienta cu Institutul de Cercetare SINTEF din Trondheim, Norvegia, si crearea premiselor pentru initierea si dezvoltarea unei structuri asociative a muzeelor din Europa ce pastreaza si promoveaza patrimoniu mobil din lemn.
Valoarea totala a proiectului se ridica la 3.239.351 euro, contributia Muzeului ASTRA de 15,8% din valoarea totala eligibila fiind sustinuta de catre Consiliul Judetean printr-o hotarare adoptata inca de anul trecut.
In domeniul culturii, sursele de finantare extrabugetara sunt reprezentate, pentru majoritatea operatorilor culturali, de liniile de finantare anuale deschise de autoritatile centrale sau locale. Acestea sunt cu prioritate dedicate dezvoltarii de programe culturale – manifestari cultural-artistice de toate genurile - al caror beneficiar direct sa fie publicul larg. Astfel, se urmareste crearea si dezvoltarea de produse si livrarea directa catre public. Finantarea investitiilor majore neincluse in planurile minimale, dezvoltarea si perfectionarea, pe scara larga, a resurselor umane din domeniul culturii, reducerea discrepantelor la nivel de infrastructura si logistica, si chiar indeplinirea misiunii de vector al schimbarii sociale – toate acestea, desi cu un impact puternic asupra actului cultural din Romania, sunt in plan secund si necesita elaborarea de proiecte prin care sa se reuseasca atragerea de fonduri din surse suplimentare. CNM ASTRA mizeaza pe crearea si dezvoltarea structurilor interne care sa permita o cat mai buna valorificare a oportunitatii reprezentate de finantarile internationale in domeniul culturii. Astfel, plecand de la cunoasterea problemelor si nevoilor beneficiarilor din domeniul culturii, in general, si a patrimoniului cultural, in special, Complexul National Muzeal „ASTRA” a alocat resurse importante identificarii si pregatirii proiectelor pentru liniile de finantare accesibile odata cu integrarea Romaniei in UE. Problemele prioritare identificate in cadrul analizelor situationale sunt legate in primul rand de conservarea preventiva (logistica si know-how) si restaurarea patrimoniului, de infrastructura de valorificare turistica, de valorificarea stiintifica si de actualizarea, la standarde internationale, a gradului de pregatire a personalului activ in domeniul restaurarii.
Adriana Avram
Coordonator Proiecte
CNM ASTRA
Trimiteți un comentariu