Ziua Internațională a Poeziei
Autor a două volume de versuri – Epistole pentru Camelia și Biographia Litteraria – și al monografiei Mircea Ivănescu. Poezia discreției absolute, Radu Vancu este unul dintre cei mai apreciați poeți ai generației 2000 și un critic literar de certă valoare. Despre cel mai recent volum de poezie publicat de Radu Vancu, citim în Observator cultural, într-o cronică semnată de Șerban Axinte : ”Cel de-al doilea volum de versuri al lui Radu Vancu, Biographia litteraria, apărut în acest an la Editura Vinea, pare a trimite, prin titlu, catre o chestiune mult dezbătută în ultimii ani: reiterarea biografismului in poezie. Nu putem insa afirma ca poetul se limitează doar la aceasta tendinta ce are toate sansele sa devina un loc comun al liricii actuale. Din contra, avem de-a face cu un autor care stie sa-si „programeze“ discursul, sa-l extindă pe mai multe paliere, astfel incit biografia sa literara sa insemne in primul rind o suma de experiențe livrești sublimate într-un confesionar tulburător, hipermnezic.”
Rita Chirian a primit Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” - opera prima pentru volumul Sevraj, publicat în 2006 la Editura Vinea, volum despre care criticul literar Andrei Terian scria, în revista Cultura : ”In fond, „Sevraj“ pariază tocmai pe acest joc dublu intre îmbrățișarea voluptuoasa si corodarea lucida a clișeului. Dovada chiar trama volumului, care mixează doua istorii obișnuite: una e povestea unei fete dintr-un târg insipid de provincie care ajunge într-un alt târg insipid de provincie; cealaltă este povestea unei autoare care scrie cuminte atunci când vrea sa scandalizeze și care scandalizează atunci când vrea sa scrie cuminte. De altfel, legătura dintre cele două întâmplări o asigura chiar clișeul – mai exact, teama ca nu cumva clișeul existențial sa se transforme în clișeu literar.”
Organizator al Colocviului Național Studențesc Lucian Blaga”, autor, printre altele, al volumului Fantasticul în povestirea și nuvela românească, apărut în 2002 la Editura Imago, doamna conf. univ. dr. Mirela Ocinic este un rafinat cititor - și exeget - de poezie.
Sărbătorită în fiecare an în data de 21 martie, Ziua Internațională a Poeziei face parte din calendarul anual UNESCO. Complexul Național Muzeal ”ASTRA” a organizat în mod constant, în ultimii ani, manifestări dedicate acestei zile, prin recitaluri, concursuri de poezie sau sesiuni de comunicări științifice, astfel încât, și în anul 2009, ”Casa Artelor” este casă bună și pentru poezie. (Ovidiu Baron)