Un produs Blogger.

marți, aprilie 28, 2009

Pe Valea Timocului

Valea_Timocului1 În perioada 21-23 aprilie, Muzeul „ASTRA”, prin muzeograful Elena Ramona Potoroacă, a fost pentru câteva zile alături de românii timoceni. La invitaţia Federaţiei Românilor din Serbia şi a Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, aceasta a participat la manifestările desfăşurate în satul Mălainiţa, comuna Negotin , districtul Bor.

Pentru cei aproximativ 500 de români timoceni prezenţi şi nu numai, data de 21 aprilie rămâne o dată istorică, deoarece pentru prima oară după aproape 200 de ani, s-a săvârşit în cadrul primei biserici ortodoxe româneşti de pe Valea Timocului, Sfânta Liturghie Arhierească în limba română de către doi episcopi români (Prea Sfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeş şi Episcopul Daniil al Episcopiei Daciei Valea_Timocului_ansamblu_folcloric Felix) şi şapte preoţi. Biserica din Mălainiţa a fost ridicată de către preotul român Bojan Alexandrovič şi poartă hramul Sfinţilor Mihail si Gavril, iar anul trecut în data de 22 noiembrie a avut loc sfinţirea picturii. Sfânta Liturghie a fost precedată de Festivalul de muzica populară românească, în cadrul căruia au fost prezente ansambluri artistice din Tanda, Bucia,Lumnita, Cobisnita, precum şi solişti, atât din zona Negotinului , cât şi din România.

Momentul festiv s-a bucurat de prezenţa ambasadorului României la Belgrad, Excelenta sa dl. Ion Macovei, de reprezentantul Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, de numeroşi ziarişti din ţară, dar şi de prezenţa autorităţilor locale. (Ovidiu Baron)

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP