Un produs Blogger.

joi, aprilie 30, 2009

Proiect de 3 milioane de Euro implementat de C.N.M. ”ASTRA”

planse_Proiect1 Complexul Național Muzeal ASTRA a fost înștiințat, în cursul acestei săptămâni, că a fost aprobată finanțarea proiectului Conservarea și restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber – Dumbrava Sibiului. Evaluarea proiectului a durat aproape un an, trecând prin selecții succesive, de la faza de conformitate administrativă – analizată de ACIS (Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor), până la vizita evaluatorilor independenți de la SCIH - Elveția, solicitată de FMO (Financial Mechanism Office din Bruxelles). 

planse_Proiect4

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape trei milioane de Euro, valoarea grantului fiind de aproape 2,5 milioane. Restul banilor sunt suportați parțial din bugetul C.N.M. ”ASTRA”, și de către Consiliul Județean Sibiu, printr-o hotărâre adoptată în luna august a anului trecut. Contractul de finanțare urmează să se semneze la începutul lunii mai, în urma agreării finale a Planului de implementare a proiectului.

”Proiectul se va desfășura în perioada mai 2009-aprilie 2011 și are o structură complexă, cel mai important obiectiv fiind construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu, centru care va găzdui spațiile de depozitare pentru colecția etnografică a MCPT, care în prezent se ridică la aproximativ 22500 de obiecte, depozitate în spații improprii. Centrul ASTRA pentru patrimoniu va fi o clădire ce se va ridica la cele mai înalte standarde, atât în domeniul conservării și restaurării patrimoniului, cât și în cel al eficienței energetice. Pe lângă acestea, Centrul va găzdui Laboratoarele de Conservare-restaurare aferente, Centrul de pregătire a conservatorilor și restauratorilor (CePCoR), o bibliotecă și o sală de conferințe. De asemenea, proiectul vizează reconstrucția a șase monumente, în cadrul muzeului, precum și lucrări de conservare preventivă (hidrofugare, sistem de drenare verticală, alte tratamente). În ceea ce privește patrimoniul mobil, în cadrul proiectului vor fi restaurate 45 de piese de mobilier pictat.” a declarat Directorul General C.N.M. ASTRA, Prof. Dr. Corneliu Bucur.

Principalul beneficiar al proiectului este Departamentul de Conservare-Restaurare al C.N.M. ASTRA, condus de domnul Director-General Adjunct, Valeriu Olaru. Proiectul a fost realizat și va fi implementat, din partea Complexului Național Muzeal ASTRA, de către coordonatorul de proiecte, doamna Adriana Avram.

Ovidiu Baron

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP