Un produs Blogger.

marți, aprilie 28, 2009

Vizită tematică la Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”

430 E mumie Un grup de 43 de copii din clasele I – IV de la Şcoala Generală din Poiana Sibiului, însoţiţi de învăţătoarele lor, au vizitat, vineri, 25 aprilie, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”. Aceştia au beneficiat de intrarea gratuită, o facilitate cu care Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” vine în sprijinul tuturor copiilor de vârstă şcolară din localităţile judeţului nostru, altele decât oraşul Sibiu, care doresc să viziteze expoziţiile din cadrul Complexului Muzeal „ASTRA”.

Venind în completarea cunoştinţelor lor despre popoarele lumii şi pentru a le uşura înţelegerea expoziţiei „Din cultura şi arta popoarelor lumii”, pe care au vizitat-o, muzeograful de serviciu le-a oferit explicaţii legate de muzeul Franz Binder, clădirea în care se află sediul acestuia şi mai ales despre obiectele pe care le-au putut vedea.Mumia

Copiii au fost foarte surprinşi să afle că în Africa şi unii câini poartă la gât clopoţei, că există rase de câini care nu latră şi că războaiele de ţesut nu arată doar ca cele pe care le au bunicile şi mamele lor, la care se ţes nu lână, ci fibre vegetale. Mulţi dintre ei au văzut pentru prima dată în viaţa lor o narghilea şi un ou de struţ adevărat, ca să nu mai vorbim de curiozitatea pe care le-a stârnit-o mumia egipteană cu sarcofag, datând din perioada ptolemaică.

Aproape 20 de minute au curs întrebările şi explicaţiile numai în faţa mumiei: „Dar e o mumie adevărată?”, „Şi cine a adus-o”, „Şi cum a fost făcută?”, „Şi de ce are o mască pe faţă?”, „Da, e un bărbat sau o femeie?”, „Da, de ce făceau egiptenii mumii?”, „De ce pictau desenele acelea pe mumii?” au fost curioşi să afle copii din Poiana Sibiului dintr-o răsuflare.

Băieţii s-au arătat la fel de interesaţi şi de sala armelor. Nu mică le-a fost mirarea să vadă arcuri învelite în piele de şarpe, suliţe şi săgeţi cu vârfurile frumos ornamentate, dar mai ales scuturi adevărate făcute din piele de animal. Bineînţeles că au fost curioşi să ştie cum se foloseau fiecare în parte şi de ce aveau acea formă şi nu alta.

Copiii au plecat, cu promisiunea că se vor întoarce începând cu luna septembrie a acestui an, pentru a participa la programul de pedagogie muzeală al Complexului Naţional Muzeal „ASTRA”, pentru a aprofunda şi alte cunoştinţe şi deprinderi cu care nu se întâlnesc la tot pasul. (Alexandra Todoran)

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP