Un produs Blogger.

luni, aprilie 13, 2009

Ziua internaţională de conservare a monumentelor istorice Expoziţia: 2008 – Restaurarea şi conservarea monumentelor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

ZiuaInternationale de Conservare-Restaurare_mic Cu prilejul aniversării Zilei internaţionale de conservare a monumentelor istorice, C.N.M. „ASTRA”Sibiu, prin Departamentul de conservare-restaurare, organizează o expoziţie foto-documentară, prezentând bilanţul pozitiv al activităţii de salvare şi protecţie a monumentelor strămutate şi expuse în Muzeul din Dumbravă.

Anul 2008 a fost anul celor mai importante realizări în domeniul achiziţiei, transferului, reconstrucţiei şi restaurării monumentelor din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”, atât din punct de vedere al numărului şantierelor de reconstrucţie şi restaurare, cât şi din punct de vedere al volumului lucrărilor şi al complexităţii acestora (10 construcţii demontate şi transferate şi 28 de şantiere majore de reconstrucţie şi restaurare).

Printre cele 10 construcţii achiziţionate, demontate şi transferate în muzee se numără şi două monumente istorice cu valoare patrimonială excepţională, înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România.

Gospodăria de pomicultor din localitatea Bălăneşti, jud. Gorj, compusă din construcţii masive din bârne de stejar şi Biserica de lemn cu altar din zidărie de cărămidă şi frescă, construită în anul 1796 din localitatea Comăneşti jud. Gorj.

Expoziţia prezintă în detaliu documentaţia tehnico-ştiinţifică necesară strămutării monumentelor, precum şi etapele de lucru, aşa cum se desfăşoară ele în Muzeul din Dumbrava Sibiului, cuprinzând aspectele relevante privind complexitatea lucrărilor de documentare, transfer şi reconstrucţie a monumentelor nou transferate şi conservarea şi restaurarea celor aflate în expunere.

Ca o noutate prezentăm şi activitatea de cercetare realizată de personalul de specialitate din cadrul Departamentului de conservare-restaurare care vizează studiul factorilor biologici care afectează construcţiile din muzeu. Programul de cercetare se referă la monitorizarea agenţilor biologici care degradează materiile organice din componenţa monumentelor, în vederea combaterii eficiente a acestora, utilizând metode materiale şi substanţe ecologice.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în ziua de vineri, 17 aprilie, orele 11, la sediul din Muzeul în aer liber (pavilionului central, sala de expoziţii, poarta 1).

Dir. gen. adj.

Şef Dep. Conservare-restaurare

Olaru Valeriu

1 Comentáriu:

dheo spunea...

Vino si tu joi, 16 aprilie, de la ora 17 in Imperium Pub la Blogmeet Sibiu Primavera 2009! Tema discutiilor: Blog versus presa. Vom avea si un invitat surpriza! Confirma-ti prezenta pe mazemania.ro sau pe dheo.ro

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP