Un produs Blogger.

joi, aprilie 02, 2009

Ziua Internațională a Rromilor, Vernisaj de expoziție și spectacol - 8 Aprilie, la Casa Artelor (sala de conferințe)

     Miercuri, 8 aprilie 2009, în sala de conferinţe de la Casa Expo_Rromi_mic Artelor, din Piaţa Mică nr. 21, se va inaugura o expoziţie dedicată celebrării Zilei internaţionale a rromilor. Vor putea fi admirate elemente reprezentative ale acestei etnii, de-a lungul istoriei lor. Publicul va avea prilejul de a viziona fotografii realizate în cercetarea de teren din judeţul Sibiu, din anul 2008, precum şi ocazia de a cunoaşte oamenii care au oferit informaţii preţioase, nedezvăluite în alte publicaţii de gen. Expoziția continuă programul de valorificare a tradițiilor rrome, pe care și l-a propus Muzeul ASTRA, și care are drept obiectiv esențial realizarea unui Muzeu al Rromilor la Sibiu.
     Pentru  această expoziţie se colaborează cu domnul Florin Cioabă, vicepresedinte al Uniunii Internationale a Rromilor şi Presedinte al Centrului Crestin al Rromilor, întărindu-se legăturile între acesta şi Muzeul ASTRA, dumnealui arătându-şi sprijinul pentru înfiinţarea unui muzeu cu acest profil la Sibiu. La vernisarea expoziţiei, un grup de elevi rromi şi români, din Sebeş-Alba, vor încânta spectatorii cu un dans ţigănesc, aceştia aducând un dar muzeului din cultura rromilor. De asemenea, există intenţia de a primi în rândurile Academiei Artelor Tradiţionale, un meşteşugar rrom din Fofeldea, judeţul Sibiu, acesta fiind descoperit ca un adevărat recitator de zicale, poeme, balade, cu o memorie fabuloasă.
     Va fi prezentă şi o cortorăriţă din Ighişul Vechi, judeţul Sibiu, un adevărat etnograf în ceea ce priveşte neamul de rromi din care face parte, crescându-şi fii şi nepoţii în spiritul tradiţiilor cortorarilor.
     Fără temeri sau prejudecăţi, va fi oferită ocazia de a încerca o comunicare cu cei de lângă noi, cei altfel, care ne fascinează şi care ne tulbură prin diversitatea lor. De ce? Nu-i cunoaştem, dar nici nu vrem. Ecuaţia e simplă. Ce cuvânt ar avea de spus o etnie tot timpul schingiută? Ce explicaţie are un stat care ţine deoparte o mare forţă de muncă? Teama este creată în mintea noastră de ceilalţi, cei care ne manipulează. Ce-ar fi dacă am da la o parte vălul care ne înceţoşează privirea? Ce s-ar întâmpla la naşterea unei noi prietenii? Ei sunt oamenii de lângă noi, nu e greu să îi cunoaştem. (Oana Burcea, muzeograf)

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP