Un produs Blogger.

marți, mai 12, 2009

Întâlnirea Forumului European al Muzeelor

DDiploma_Bursa esfășurată în orașul Bursa (Turcia), Întâlnirea Forumului European al Muzeelor a avut drept scop principal decernarea premiului ”Muzeul European al anului”. Din cele 52 de muzee înscrise în competiția din acest an, 30 s-au calificat, în urma etapelor preliminare de evaluare și a vizitelor reprezentanților EMF, în faza finală. Pe lângă cele 30 de muzee finaliste, reprezentând 25 de țări europene, au mai participat la eveniment reprezentanți ai unor fundații culturale, universități sau ai unor muzee premiate în anii anteriori.

Programul întâlnirii a fost extrem de intens, începând cu ultima etapă a competiției, interviurile publice. Echipele care au reprezentat muzeele finaliste au fost prezente, pe rând, pe scenă și au răspuns la întrebări legate de cele mai importante aspecte ale instituțiilor în care își desfășoară activitatea și de programele culturale pe care le derulează. Interviurile publice au reprezentat un excelent schimb de experiență, participanții putând lua pulsul muzeologiei europene actuale, afla despre preocupările, realizările și problemele colegilor din alte țări, descoperi metode de lucru inovatoare etc. Metoda aleasă a fost cât se poate de potrivită, dialogul cu moderatorii (membrii Comisiei de acordare a Premiului Emya) fiind o formă de transmitere a informației mult mai dinamică și mai captivantă decât tradiționalele conferințe. Interviurile publice au generat numeroase dezbateri între muzeografi cu preocupări comune, discuții despre proiecte noi sau stabilirea unor viitoare întâlniri. În program au mai fost incluse workshopuri despre bucătăria tradițională turcă și tradiția de imprimare Ebru, vizite de documentare la cele mai importante muzee ale orașului Bursa, precum și la câteva monumente istorice (moschei, monumentele funerare ale unora dintre cei mai importanți conducători otomani etc.).

Intervențiile unora dintre membrii Comisiei Emya au evidențiat importanța inovării în domeniul muzeologiei, a implicării sociale a acestora, impactul pe care expozițiile îl pot aduce asupra unor comunități, importanța programelor educaționale, atât pentru copii, cât și pentru adulți, capacitatea muzeelor de a stimula creativitatea etc. Aceste caracteristici au fost de altfel avute în vedere în selecția câștigătorilor concursului. Premiul Muzeul European al anului a fost decernat Muzeului din Salzburg / Neue Residenz, iar premiile speciale au fost obținute de muzee din Turcia, Spania și Elveția.

În intervenția pe care a avut-o, domnul Massimo Negri, Festivitate_Turcia_Premiantii directorul EMF, a subliniat faptul că un muzeu este cu atât mai important, cu cât reușește să devină model pentru alte instituții culturale. Domnul Vim van Der Weiden, președintele Comisiei de jurizare a Premiului Emya, a subliniat faptul că muzeele au standarde de calitate tot mai ridicate și că este din ce în ce mai greu să fie jurizată o astfel de competiție. Astfel, cele 30 de muzee ajunse în faza finală, reprezintă o selecție a elitei muzeologiei europene, lucru subliniat și de diplomele acordate acestor instituții, care subliniază excelența rezultatelor obținute în programele pe care le derulează și în felul în care acestea sunt transmise publicului.

Muzeul ASTRA a primit, în acest an, o asemenea diplomă de excelență, pentru Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. În cadrul interviului public, moderatorul, domnul Van Weiden, a ținut să evidențieze originalitatea unor proiecte precum Etno-Tehno Parc sau Satul European și capacitatea de punere în valoare a patrimoniului muzeal din Dumbrava Sibiului prin programe culturale excepționale. (Ovidiu Baron)

Posteaza un comentariu

Trimiteți un comentariu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP