“O carte de poveşti, o jucărie, albumul cu fotografii: Copilărie”
Vernisaj: 29 mai 2009, ora 13,00
Locaţie: Casa Hermes, subsol.
Ne propunem prezentarea universului copilăriei, într-o formă “clasică”, adică fără prezenţa ecranelor, fie ele de televizor, calculator, telefon. În acest sens am ales şi titlul, cu rezonanţă de poezie pentru copii, el relevând materialele din colecţiile muzeului care vor fi folosite în expunere: -cărţile de basme din bibliotecă,
-jucăriile din colecţiile de artă populară.
-fotografii din colecţia de grafică documentară.
În prezentarea noastră am luat în consideraţie, pe cât posibil, atât copii de români cât şi de saşi, maghiari, rromi, atât cei din mediul rural cât şi din cel urban.
Din punct de vedere “temporal”, materialele utilizate sunt din secolul XIX până la jumătatea secolului XX. Viziunea pe care ne-o propunem asupra universului copilăriei începe de la naştere până când şcoala deschide alte porţi şi alte universuri.
În prima sală urmărim evoluţia copilului de la stadiul de prunc până la porţile şcolii. Sala mică am gândit-o ca pe o “casă a păpuşilor”, o lume în miniatură, unde copilul cu ajutorul jucăriilor, care imită uneltele şi obiectele casnice, învaţă jucându-se, imitând de fapt pe cei mari, să lucreze, îşi formează deprinderi utile, atitudini pozitive, fapt ce-l va ajuta să evolueze în viaţă spre a se transforma, fără mari greutăţi, în adult.
În centrul sălii mari, între coloane, prezentăm copilul care a venit pe lume, ocrotit de dragostea mamei, de credinţe şi superstiţii. Câteva piese (leagăn, masa ursitoarelor, icoane) şi texte (rugăciune, cântec de leagăn, descântec) sugereaza aceasta .
Dacă în centrul sălii este reprezentat copilul, tot restul spaţiului reprezintă universul copilăriei, ceea ce fac adulţii pentru a-l ajuta să crească să descopere lumea, să-şi găsească un drum în viaţă.
Discursul expoziţional se deruleaza începând cu peretele din stânga intrării, unde sunt expuse o serie de fotografii din colecţia de grafică documentară reprezentând familii cu copii aparţinând diverselor categorii sociale şi naţionale. Fotografia de familie este dovada mândriei şi dragostei părinţilor pentru copiii lor, a importanţei pe care o se acordă acestora, şi de aici nevoia “imortalizării” unor momente ce le marcheză evoluţia, fotografierea fiind cel mai la îndemână mijloc, cea mai accesibilă “amintire” .
Copilul îmbracă primele haine, primeşte primele jucării, îşi face primii prieteni din natură, florile şi animalele, astfel universul copilăriei prinde treptat contur.Povestirile, basmele ii stiimuleaza imaginatia si-i modeleaza caracterul Pe peretele următor fotografii, reproduceri din carti şi piese tridimensionale vor concretiza această etapă.
Participarea la viaţa spirituală a comunităţii este o altă etapă, reprezentată de-a lungul peretelui următor .
Poveştile, basmele sunt mijloace de dezvoltare a imaginaţiei dar în egală măsură oferă modele de comportament, stimulând dezvoltarea simţului moral. Pe ultimul perete sunt expuse diverse cărţi pentru copii cu basme şi povestiri. Pe lângă culegeri celebre româneşti şi străine sunt prezentate şi creaţii ale unor autori clasici români care au înţeles marea putere educativă în plan moral şi estetic a acestor genuri litarare. Ultimele cărţi expuse sunt nişte abecedare sugerând şcoala care deschide noi perspective copilului.
Sala mică, a cărei intrare fracturează acest ultim perete, cuprinde o “casă a păpuşilor”, unde, diverse tipuri de jucării copiază, la dimensiuni miniaturale, universul adulţilor. Cartile si jucariile se întrepătrund, lucru foarte potrivit deoarece au acelaşi scop educativ.
În holul interior e completata expoziţia cu câteva panouri pe care sunt expuse cele mai reprezentative desene ale copiilor participanţi la programul de pedagogie muzeală, şi o vitrină care prezinta abecedarul , care este de fapt o mică “enciclopedie etnologică” pentru copii, alături de imagini din etno-tehno-parc, acest univers al creaţiilor populare construit pe măsura celor mici, unde natura se armonizează cu arhitectura.
Expoziţia se adresează în egală măsură copiilor şi adulţilor. Data vernisajului a fost special fixată pentru a coincide cu deschiderea Târgului naţional de jucării, amândouă manifestările fiind în onoarea Zilei internaţionale a copilului. (Carmina Maior)
Trimiteți un comentariu