O nouă finanțare pentru C.N.M. ”ASTRA” (19635 lei primiți de la AFCN)
Expozitia: Amintiri din calatorie! De la material la digital - o retrospectiva a tipologiei DONATIILOR si DONATORILOR a facut parte din cadrul proiectelor selecţionate de AFCN pentru a se desfăşura în perioada 21.09-18.10. 2009, în sala de expozitie a CNM „ASTRA” din CASA ARTELOR, situata in Piata Mica, Sibiu.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica (INOE), departamentul Centrul de restaurare a obiectelor de patrimoniu prin tehnici laser - INOE-CERTO realizeaza cercetari pe tehnica avansata pentru restaurarea si conservarea operelor de arta va fi partenerul nostru în realizarea proiectului finanţat de AFCN.
Deoarece INOE-CERTO doreste sa faca Complexului National Muzeal ASTRA, mai exact Muzeului de Etnografie Universala Franz Binder (dupa cum se si justifica din punct de vedere al aportului specific de informatie) o importanta si valoroasa donatie, ce consta in scanarile 3D cu laser a unor monumente TIBETANE şi sapte replici tridimensionale ale unor detalii relevante pentru templele scanate, am propus o expoziţie unde vizitatorul se poate întalni atât cu exponate clasice cât şi cu unele mai puţin obişnuite precum proiecţii sau chiar reproduceri fidele. Ampla documentaţia va contribui nu doar la o profunda dezlegare a tematicii, însă va creea şi posibilitatea comparaţiilor între metode de informare tradiţionale şi altele mai puţin conveţionale.
In perioada 6 - 28 august 2008, o echipa de cercetare romaneasca a facut parte dintr-o deplasare in regiunea Ladakh - India in vederea desfasurarii unei campanii de cercetare in-situ asupra mai multor temple budiste din perioada secolelor XIV-XVI. Echipele de lucru multinationale (germani, francezi si romani - 2008) si multidisciplinare au fost formate din restauratori, arhitecti si din cercetatori. Trebuie subliniat ca echipa INOE a fost singura care a contribuit cu analize si investigatii in situ. Documentatia in studiul artefactelor folosind tehnici optice se bazeaza in special pe inregistrarea proprietatilor luminii reflectate de la obiect, indiferent daca aceste obiecte sunt iluminate de lumina solara sau de o sursa artificiala. In functie de senzorul folosit la captarea radiatiei, acestea pot inregistra intensitatea luminii reflectate de fiecare punct sau atat intensitatea cat si culoarea . Scanarea 3D folosind tehnica laser este o metoda ce foloseste proprietatile coerente a radiatiei laser, pentru a achizitiona, inregistra si apoi a procesa imagini digitale ale obiectelor, folosind fascicul laser de mica putere ca sursa de lumina, detectand lumina reflectata de pe suprafata obiectului. Scanarea cu laser de-a lungul sau in jurul obiectului ajuta la formarea unei inregistrari tridimensionale a suprafetei tintei.
Pornind de la donatia inedita pentru peisajul cultural romanesc, s-a nascut ideea unei expozitii care isi propune sa calatoreasca in timp si spatiu pe calea marilor exploratori si sa urmareasca tipurile de obiecte care le-au atras atentia, transformandu-se cu timpul in donatii pentru muzeu, respectiv, ulterior in exponate admirate de vizitatori. Mai mult decat atat ideea in jurul careia se construieste expozitia are la baza aspectul informational pe care fiecare obiect (si sub aceasta denumire generica vom include si materialul virtual care constituie obiectul donatiei) in parte, ni-l procura despre timpurile, oamenii si locurile calatoriilor. Expozitia este o incursiune in timp si spatiu, pe urmele marilor exploratori aducand inaintea vizitatorului atat calatorul, spunandu-i povestea prin culturile de care acesta a fost atras, cat si obiectul devenit ulterior exponat in muzee. Prezentarea celor mai exemplificative piese, de natura materiala din colectia Muzeului de Etnografie Universala Franz Binder, documentate din perspectiva amintita, va sublinia valoarea informationala prin contrast cu ultima donatie de factura virtuala acordata muzeului.
Perioada propusa pentru realizarea expozitiei (21 septembrie 2009 18 octombrie 2009) se incruciseaza pe intervalul 21, 25 septembrie cu LACONA, evenimentul international Lasere în Conservarea Operelor de ARTA - cel mai mare congres al aplicatiilor fotonicii in restaurare-conservare, eveniment la care vor participa specialisti din cele mai prestigioase muzee din lume si institutii recunoscute (UNSCO, Getty, ICOMOS), organizata de INOE in colaborare şi cu CNM „ASTRA”, la Sibiu. Astfel peste 300 de invitati si participanti: specialisti, investigatori, conservatori etc., preconizati, vor avea si ei acces la aceasta expozitie cu o tematica inedita si credem de mare impact asupra publicului larg.
Pornind de la valoarea informationala, neobisnuita expozitia urmareste sa prezinte o noua forma de donatie urmare a unor campanii de cercetare in care, datorita tehnicilor avansate, se pot aduce informatii riguroase despre civilizatii bogate, dar atat de indepartate.
Proiectul se va demonstra printr-un exemplu de caz care a generat date deosebit de utile pentru istoricii de arta, muzeografi, conservatori-restauratori, dar si pentru publicul larg care ar putea sa viziteze prin intermediul modelului digital temple budiste din sec XV-XVI. Astfel, astazi putem considera ca in urma unei astfel de campanii au fost aduse in Romania cunostinte despre monumente aflate la mii de km distanta care depasesc cu mult cunostintele pe care le puteam disemina prin metodele traditionale sau chiar prin donatii clasice.
Ineditul expozitiei se confera prin exponatul-proiectie a modelului 3D care se doreste prezentat pe ecrane, LCD sau alte tipuri de ecrane, atat in interiorul spatiului expozitional, cat si in exterior pe fatada cladirii, la dimensiuni de mari proportii.
Expozitia va avea si un al doilea segment: re-materializarea informatiei. Mai exact, expozitia cuprinzand replici ale acestor temple (desigur a partilor relevante) si reduse la scara.
Abordarea neconventionala, multimedia va spori atractivitatea expozitiei prin dinamica proiectiilor, tipariturilor si afiselor cu rol explicativ, imbinate armonios cu exponate clasice reprezentative. (Andreea Bernath)
Trimiteți un comentariu