TÂRGUL NAŢIONAL DE JUCĂRII PARCUL TINERETULUI, 30 MAI-1 IUNIE 2009
HAI LA TÂRG...
Vizitaţi jucării şi aflaţi ... totul despre jucării şi jocuri... despre timpul jucăriilor... despre timpul şi spaţiul COPILĂRIEI
Puteti să cumpăraţi!
Sunt prezenţi vreo cincizeci de meşteri de jucării, fabricanti de jucării, jucători cu jucării!
Târgul Naţional de Jucării, iniţiat în anul 2008, îşi propune să aducă în prim plan, o categorie de obiecte uitate şi de foarte mult timp mai puţin folosite: jucăriile simple din lemn şi cârpe; materiale ecologice; jucăriile bunicilor, foarte ingenioase nereprezentând nici un pericol pentru copii.
Pe parcursul a trei zile (30 mai - 01 iunie 2009) atmosfera generală a târgului va fi una de veselie şi sărbătoare deoarece, pe lângă standurile cu vânzare, punem la dispoziţia publicului un program artistic variat. Meşteri creatori şi trupe de teatru pentru copii vor fi oaspeţi de seamă şi, totodată, gazde bune pentru toţi cei veniţi să se bucure de mirajul jocului, de surpriza jucăriei preferate sau de „miezul dulce” al copilăriei (turta dulce, vata de zahăr, cocoşeii sau merele glasate).
Pe lângă regenerarea valorilor autentice tradiţionale, Târgul de Jucării promovează şi mesajul ecologic, unul cât se poate de important, de maximă actualitate. Jucariile îi ajută pe copii să-şi dezvolte imaginaţia şi fantezia, să se adapteze mai uşor la mediul înconjurător, să înţeleagă realitaţile lumii şi să reacţioneze la acestea. De aceea este necesară transmiterea ideii necesitaţii protejarii mediului şi a tradiţiilor moştenite din bătrâni, jucăriile prezentate în cadrul târgului fiind realizate din materiale bio-degradabile: lemn, pânză, ceramică, papură, hârtie etc, create după vechile tipare.
Pe toată perioada desfăşurării târgului, copiii sunt invitaţi să participe la numeroase activităţi cu caracter pedagogic dintre cele mai variate: desene pe astfalt, construirea de puzzle-uri, concurs de desene cu obiectul preferat din târg, etc.
Vor fi organizate şi ateliere pentru „micii meşteşugari” sub atenta îndrumare a meşterilor populari şi a muzeografilor, copiii având astfel ocazia să intre în contact direct cu lumea creaţiei autentice prin activităţi adaptate vârstei lor precum modelarea plastilinei, împletitul fibrelor vegetale, confecţionatul de păpuşi şi zgărdane din mărgele colorate.
sa vedem că jucăriile se colorează, se desenează, se lipesc, se cos, se ţes, se confecţionează din lemn şi mărgeluşe... aşa cum vor ele, aşa cum le iubesc copiii.
Jucăriile...
Te joci cu ele, le atârni sau le aşezi în vitrină. Jucăriile poate fi şi pot semnifica orice...
Muzeul preţuieşte fiecare jucărie. Le adună, le expune, incearcă să le înţeleagă.
Ioana Luca
Muzeul Civilizaţiei Transilvane « ASTRA »