Cum a fost la Târgul Național de Jucării de anul acesta
In acest sfârşit de săptămână, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” a oferit copiilor sibieni o alternativa interactivă de a petrece Ziua Copilului. Prin organizarea Târgului Naţional de Jucării, muzeul a oferit posibilitatea de a cumpăra o jucărie unică, de a viziona spectacole artistice performate de elevii din şcolile sibiene şi de asemenea le-a dat celor mici şansa de a crea propria jucărie pe care au luat-o acasă. Sâmbătă şi duminică (30 - 31 mai) am aflat în Parcul Tineretului totul despre jucării şi jocuri... despre timpul jucăriilor... despre timpul şi spaţiul COPILĂRIEI.
Au fost prezenţi meşteri de jucării, fabricanti de jucării, jucători cu jucării! Ne-au fost oaspeţi şi deopotrivă gazde creatori populari din întreaga ţară. Standurile au abundat de jucării, miniaturi, cărţi de colorat, cărţi de poveşti, puzzle –uri, podoabe, fluierici, cutiuţe muzicale, hăinuţe, amintiri din satul lui Creangă şi multe altele.
Târgul s-a bucurat şi de un program artistic pe măsura evenimentului celebrat: Ziua Copilului. Astfel ei au fost performeri pentru două zile pe scena oferită de Parcului Tineretului. Iar la petrecerea organizată în cinstea lor au dansat şi cântat elevii din clasa a III-a C, Şcoala nr. 21 cu Dansuri de societate, instructor înv. Viorica Boeraş; Corul claselor gimnaziale, Colegiul Naţional „ Gheorghe Lazăr” Sibiu, instructor prof. Paul Miereanu; elevii Şcolii Numărul 9 „ Mihai Eminescu” cu Dansuri româneşti, germane, americane, cântece populare, instructori prof. Marianne Arsenie Andre, Silvia Gligor, Lucia Stănică, Marlena Albăstroiu, Maria Roşca, Eugenia Vâlcu, Roxana Turean; elevii Colegiului Tehnic Independenţa Sibiu. Dansuri moderne, instructor Carmen Merlan.
De asemenea în program a fost prezent şi un grup de elevi de la Buftea care vizitând târgul s-a gândit să facă un cadou copiilor sibieni:un mic spectacol. Din păcate spectacolele propuse de noi au avut un duşman: vremea rea care ne-a împiedicat să oferim tot ceea ce aveam de oferit.
Atmosfera generală a târgului a fost una de veselie şi sărbătoare lucru completat şi de picturile haioase de pe feţele copiilor realizate de colaboratorii de la ProCredit Bank.
Am văzut că jucăriile se colorează, se desenează, se lipesc, se cos, se ţes, se confecţionează din lemn şi mărgeluşe... aşa cum vor ele, aşa cum le iubesc copiii. Iar ei, copiii au participat cu interes maxim la atelierele organizate de muzeul nostru. Au confecţionat morişti, păpuşi din aţă, origami , au turnat ipsos în forme pe care le-au pictat, au confecţionat cercei, au colorat, au făcut puzzle-uri, au desenat poveşti. Şi toate acestea sub atenta îndrumare a oamenilor de muzeu şi a creatorilor populari.
Pe lângă spectacolele care ne-au bucurat spiriul, jucăriile care ne – au încântat ochiul şi ne-au ghidat în lumea jocului, în târg am descoperit şi „miezul dulce” al copilăriei : turta dulce, acadelele şi colacul secuiesc.
În ciuda vremii neprietenoase soarele copilăriei a triumfat reuşind să însenineze chipurile copiilor, părinţilor şi ale bunicilor. (Simona Ghiorghieş)
Trimiteți un comentariu