Un produs Blogger.

marți, iunie 23, 2009

Festivalul ”Tarafuri şi fanfare”

Tarafuri1 Așa cum era de așteptat, Festivalul ”Tarafuri și Fanfare” a fost o manifestare de succes. Grigore Leșe și cele 20 de formații invitate au adunat în fața scenei din Muzeul în aer liber, aproape 5000 de spectatori care s-au bucurat de un repertoriu extrem de variat, reprezentativ pentru toate zonele țării și chiar pentru românii din afara granițelor (Taraful din Timocul bulgăresc). Au fost ritmuri săltărețe, care i-au îndemnat pe oameni să joace, dar și ritmuri mai lente, pe gustul celor care doreau să se relaxeze, admirând peisajul mirific din Dumbrava Sibiului. Nici încasările nu au lăsat de dorit, Festivalul aducând, din vânzări de bilete și servicii, peste 300 de milioane de lei Tarafuri2 vechi.

Organizat de Jurnalul Național, în colaborare cu Complexul Național Muzeal ”ASTRA”, Festivalul s-a aflat sub atenta coordonare a lui Grigore Leșe. Artistul nu a făcut numai selecția muzicanților, ci a îndeplinit cu succes și rolul de prezentator al spectacolului. Cunoscându-i foarte bine pe cei invitați, dar având și o viziune bine conturată asupra repertoriului acestora, Grigore Leșe a creat o atmosferă extraordinară, secvențele muzicale fiind întrerupte de scurte momente de dialog cu interpreții, în cadrul cărora Tarafuri3 aceștia spuneau câte ceva despre felul în care înțeleg muzica, despre melodiile pe care le cântă sau evocau momente semnificative ale carierei lor. Aceste mici povești de viață i-au apropiat și mai mult pe spectatori de muzicanți, depășindu-se astfel orice fel de bariere. De altfel Grigore Leșe a invitat în permanență publicul pe scenă, alături de muzicanți, și i-a trimis pe aceștia, periodic, și în alte locații ale Muzeului în aer liber. Merită menționate și secvențele interpretative ale lui Leșe, care și-a demonstrat, în trei reprize, măiestria binecunoscută. A cântat, de fiecare dată, piesa ”Nu-i lumină nicări”, prima dată singur, a doua oară alături de formația maramureșeană ”Iza”, iar, în încheiere, alături de publicul Tarafuri4 sibian.

Începutul spectacolelor a urmat un ritual aparte, cu fanfarele adunând publicul din muzeu și conducându-l spre scenă. Fanfara din Rupea, cea din Smârdan, grupul Iza etc. au pornit către scena de pe lac din toate colțurile muzeului. Alaiuri de sute de persoane îi urmau pe muzicanți, așezându-se, ulterior, pe băncile amfiteatrului, pe iarbă, în apropierea scenei sau pe băncuțele de pe malul lacului. Fanfara din Dârvari, Mambo Siria, a prezentat un mic spectacol chiar în fața Muzeului. Muzicanții au urcat apoi pe scenă, rămânând în preajma lui Grigore Leșe, care îi chema, în reprize repetate și după reguli numai de el știute, dar al căror efect a fost incontestabil.

Cele două seri de Festival s-au încheiat cu hore, în prima seara la scenă, în cea de-a doua în fața Pavilionului de la intrarea principală în muzeu. Sute de oameni au dansat până aproape de miezul nopții.

Lumea satului tradițional românesc a prins, așadar, din nou, viață în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, acest centru de românism autentic, unde valorile certe sunt recunoscute și respectate. (Ovidiu Baron)

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP