O nouă publicaţie a Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”: pliantul „Cahle transilvănene. Secolele XV-XIX”
Vernisarea, în noiembrie 1998, a expoziţiei de bază “Cahle transilvănene. Secolele XV - XIX” a prilejuit inaugurarea primului spaţiu expoziţional al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Săsească “Emil Sigerus”, amenajat în subsolul imobilului din Piaţa Huet nr. 12, care adăposteşte cea mai completă şi valoroasă colecţie de cahle din Europa.
În cadrul expoziţiei, 326 de cahle sunt prezentate cronologic, ţinându-se seama de tehnicile de lucru folosite la realizarea lor, începând cu cele din secolul al XV-lea, nesmălţuite cu reprezentări biblice, mitice, animale fantastice, până la cele din secolul al XIX-lea, smălţuite cu verde şi pictate policrom cu albastru de cobalt, verde, galben şi brun. Cele mai frumoase şi valoroase cahle din perioada Renaşterii existente în colecţia muzeului sunt cele cu reprezentări pe fond catolic: Madona, Hristofor, Fecioara Maria cu Iisus-copil în braţe, Sf. Gheorghe omorând balaurul, dar şi cahla olană în stil gotic transilvănean târziu. De o mare valoare artistică sunt şi cahlele cu motive heraldice, cele habane de la Vinţu de Jos, cele realizate în tehnica sgrafito şi batic în albastru de cobalt, dar şi cele cu smalţ de plumb şi cositor produse la Braşov. Au fost reconstituite, deasemenea, şi 3 sobe complete, una săsească, datată 1891 din Drăuşeni, jud. Braşov, una secuiască lucrată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de olarul Beretzky Zsigmond, din Chişmed, jud. Harghita şi una românească din secolul al XIX-lea din Poienii de Sus, jud. Bihor.
Grafica, acuarelele şi extrasele din documentele de arhivă, facilitând urmărirea progreselor tipologice, tehnice şi culturale, în acest domeniu elevat artistic al ceramicii de uz şi decorative a evului modern european, completează imaginea acestui meşteşug, sugerând modul de viaţă cotidian în care sistemele de încălzit, utilizând cahlele, ocupau un loc distinct prin plastica lor decorativă.
Expoziţia oferă o perspectivă mai amplă şi generoasă asupra multiculturalităţii spaţiului transilvănean, a relaţiei de comuniune, coabitare şi conlucrare, de secole, între românii, saşii şi maghiarii din Transilvania.
Dacă în anul 2006, a fost editat, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, volumul Mărturii ale civilizaţiei transilvănene. Colecţia de cahle a Muzeului "ASTRA", prima lucrare ştiinţifică care valorifică întreaga colecţie de cahle a Muzeului "ASTRA, anul acesta a fost editat Pliantul armonică “Cahle transilvănene. Secolele XV-XIX”, în care sunt prezentate, în condiţii grafice excepţionale, în limbile română, germană şi engleză 12 cahle, cele mai valoroase şi mai reprezentative.
Publicul vizitator este aşteptat, începând cu luna iulie, să achizitioneze Pliantul armonică de la sediul Muzeului, de la Libraria C.N.M. ASTRA şi din cadrul Expoziţiei de bază „Cahle transilvănene. Secolele XV-XIX”.
Lansarea publicaţiei va avea loc, vineri, 26 iunie 2009, orele 13 00, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr.21, în cadrul vernisării expoziţiei itinerante „Biserici evanghelice din Transilvania. Spaţiul sacral în perspectiva timpului”. (Karla Roşca)