Un produs Blogger.

luni, iulie 20, 2009

Muzeul ASTRA din nou printre istroromâni

În perioada 10 – 12 iulie, în localităţile Zejane ( Jeiane) şi Suşnieviţa din Croaţia s-a desfăşurat conferinţa internaţională dedicată istroromânilor cu titlul “Zilele limbii vlaski sau zejanski”, eveniment organizat de către Muzeul Etnografic Istria din Pazin şi Trace Association în cadrul proiectului cultural “Conservarea limbii vlaski sau zejanski”, proiect coordonat de către doamna Zvjezdana Vrzic de la Universitatea din New York.
În cadrul conferinţei au luat cuvântul: specialişti în dialectul istroromân din Croaţia (prof. August Kovacec, Universitatea din Zagreb, prof. Goran Filipi, Universitatea din Pola) şi România ( prof. Vasile Frăţilă şi prof. Richard Sârbu , Universitatea de Vest din Timişoara şi Petru Neiescu, Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj) specialistul în dialectul megleno-român Petar Atanasov de la Universitatea Sf. Cyril şi Methodius din Macedonia, precum şi muzeografi din Croaţia (Irena Kolbas, Muzeul de Etnografiea din Zagreb, Lidija Nikocevic, Muzeul de Etnografie Istria), Macedonia (Kleani Anovska Institutul de Folclor „Marko Cepenko”) şi România. Muzeul ASTRA a fost reprezentat de către muzeografa Elena Ramona Potoroacă, cea care se ocupă de comunităţile de istroromâni din Croaţia din martie 2008, fiind în continuare coordonatoarea unor proiecte culturale în această direcţie, proiecte care vizează atât editarea unui volum în limbile engleză şi italiană despre aceste comunităţi, cât şi realizarea unui film pe aceeaşi temă.
În cadrul conferinţei s-au prezentat atât cd-ul audio „ Limba de saka zi” , care cuprinde scurte dialoguri, dar şi cuvinte uzuale în croată şi istroromână, precum şi câteva detalii despre cum va arăta viitorul site dedicat istroromânilor.
Cele 3 zile s-au bucurat de un real succes, având printre publicul numeros şi pe istroromânii care au plecat cu ani în urmă în America, dar şi pe reprezentanţii autorităţilor locale din zonele locuite de istroromâni în Croaţia. (Elena Ramona Potoroacă)

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP