Un produs Blogger.

luni, iulie 06, 2009

Valorile Culturii Populare Vâlcene la Sibiu

ZileleValcene1 La acest sfârşit de săptămână Muzeul în aer liber a găzduit o manifestare dedicată culturii tradiţionale, care a reunit oameni valoroşi, păstrători ai tradiţiei de pe malurile Oltului. Publicul sibian, prezent în număr mare, aproximativ 5000 de persoane în ambele zile ale manifestării a fost, ca de obicei, alături de promotorii valorilor culturii tradiţionale.

Din cei 30 de creatori populari care şi-au expus marfa în cadrul târgului, majoritatea sunt prieteni vechi ai instituţiei ZileleValcene3 noastre. Aceştia au acoperit o arie diversă de meşteşuguri, la mare căutare fiind ceramica de Horezu, dar şi cea de Slătioara şi Lungeşti, precum şi piesele textile sau migăloasele sculpturi în lemn. Ediţia din acest an s-a bucurat şi de prezenţa unor noi creatori de frumos, descoperiţi în urma cercetărilor de teren de către Doamna Elena Stoica, Director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, vechi colaborator şi prieten al Muzeului „ASTRA”.

Din păcate, vremea nefavorabilă de sâmbătă a întrerupt desfăşurarea spectacolului folcloric, grupurile păstrătoare de tradiţii exprimându-şi regretul că nu au putut împărtăşi sibienilor din valorile lor. Duminică, în schimb, dansul şi cântul au animat Muzeul în aer liber, cei prezenţi bucurându-se din plin de ritmurile consacratului „Căluş vâlcean”.

În cadrul evenimentului a fost cuprinsă şi Sfânta Liturghie săvârşită la Biserica din Bezded, Sălaj de către preotul paroh şi preotul de la Mănăstirea Cozia, alături de un sobor monahal.

Pe această cale mulţumim Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, precum şi comunităţilor locale şi tuturor celor implicaţi în desfăşurarea acestei manifestări.

Manifestarea s-a bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. (Dana Botoroagă, Muzeograf, Muzeul Civilizației Transilvane “ASTRA”)

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP