Un produs Blogger.

luni, august 31, 2009

Arta populară românească la sud de Dunăre

Targ_Bulgaria1 Complexul Arhitectural-Etnografic "Etar" din Gabrovo, Bulgaria invită Complexul Naţional Muzeal "ASTRA" să participe la cea de-a 8-a ediţie a Târgului Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale. Prestaţia muzeului din anii trecuţi a făcut ca şi anul acesta ne numărăm printre invitaţii acestei manifestări.
La această ediţie a Târgului Internaţional al Meşteşugurilor vor reprezenta România meşteşugari consacraţi în arta populară. Astfel, confecţionarea portului popular şi a podoabelor vor  fi demonstrate de  Lucia Todoran  din Salva, judeţul Bistriţa Năsăud, meşteşugul împletitului din fibre vegetale (pănuşi) de către Mihai Nagy din Chendu Mare, judeţul Mureş, iar Vasile Ene, din Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea va arăta publicului bulgar felul în care lemnul se prelucrează aici, la nord de Dunăre. Cei trei meşteri din România vor oferi demonstraţii practice, în domeniul lor de creaţie, mulţi vizitatori dorind să asiste sau chiar să participe la un spectacol de îndemânare şi rafinament artistic.
Relaţia dintre cele două muzee s-a consolidat de-a lungul timpului prin expoziţii Targ_Bulgaria2 itinerante, participări de ambele părţi la conferinţe, simpozioane sau târguri, în slujba obiectivului comun, acela de a prezerva cultura tradiţională prin valorificarea, în mod special, a meşteşugurilor artistice tradiţionale. Complexul Arhitectural-Etnografic «Etar » este reprezentat la Târgul Creatorilor Populari din România desfăşurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului an de an încă din anul 2007.
Târgul Internaţional de Meşteşuguri a fost organizat pentru prima data în anul 1990, iar din anul 2003 acest târg a devenit internaţional. Târgul este organizat de Primăria oraşului Gabrovo, Complexul Arhitectural Etnografic « ETAR » şi Ministerul Culturii din Bulgaria şi are loc în fiecare an în prima săptămână a lunii septembrie în muzeul în aer liber  ETAR.
În cele trei zile de târg se vor reuni în muzeul în aer liber de lângă Gabrovo 60 de meşteri bulgari, dar şi creatori populari din România, Republica Moldova, Maroc, Japonia şi Rusia.
Ministrul Culturii din Bulgaria a declarat într-o conferinţă de presă că numărul vizitatorilor  la târgul de anul trecut s-a ridicat la 11 000. Sperăm ca şi anul acesta să atingem un record de vizitatori şi admiratori ai artei populare pentru a dezvolta o relaţie stabilă şi a promova valorile artei tradiţionale româneşti şi la sud de Dunăre.

Muzeograf, Simona Ghiorghieş
Muzeul Civilizaţiei Transilvane « ASTRA »

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP