Colaborare cu oraşul Luçon
În cadrul vizitei efectuate recent, la Sibiu, de o delegaţie a Primăriei oraşului Lucon, a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai Complexului Naţional Muzeal ASTRA şi domnul Jean-Pierre Bertrand, Preşedintele Oficiului Patrimoniului cultural imaterial (OCPI) din Franţa şi al Centrului de Documentare EthnoDoc, instituţii care au menirea de a salva cât mai multe elemente ale patrimoniului cultural imaterial din Franţa, acţiunea lor extinzându-se, ocazional, şi asupra altor zone geografice. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Primăriei din Luçon.
Scopurile exprimate chiar pe prima pagină a sitului web al EthnoDoc sunt conservarea, documentarea, cercetarea şi difuzarea materialului etnografic. Realizând o bază de date foarte solidă, EthnoDoc a iniţiat proiecte culturale importante, în care s-au implicat specialişti din mediul universitar şi de cercetare din Franţa, precum Universitatea din Nantes sau CNRS (Centrul National de Cercetare Ştiinţifică). Materialele colectate în cercetările de teren au fost digitizate în totalitate, fiind apoi puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi de păstrarea şi de punerea lor în valoare. Au fost colectate imagini şi înregistrări audio-video ale unor cântece sau ale unor tradiţii din diverse regiuni ale Franţei, documente care salvează valori etnografice pe cale de dispariţie. Dincolo de valorificarea la nivel academic, aceste materiale pot sta la baza unor programe educaţionale pentru orice categorii de public sau la realizarea unor expoziţii sau demonstraţii cu public.
Interesat îndeosebi de programul “Tezaure umane vii” derulat de Muzeul ASTRA, domnul Bertrand a vizitat Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder”, Studioul ASTRA Film şi arhiva fotografică a C.N.M. ASTRA, fiind foarte impresionat de rezultatele obţinute de muzeografii sibieni în privinţa patrimoniului material şi imaterial.
În urma întâlnirii au fost puse bazele unor colaborări între Muzeul ASTRA, OCPI şi EthnoDoc, instituţiile propunându-şi să realizeze, începând de anul viitor, proiecte comune. Vor avea loc întâlniri de lucru, materializate prin ateliere care să permită schimbul de experienţă şi să ajute la o cât mai bună interacţiune cu publicul. De asemenea, vor fi avute în vedere colaborări în domeniul pedagogiei muzeale, al îmbunătăţirii bazelor de date şi al arhivelor foto, audio şi video. Un alt proiect comun ar putea fi organizarea unor expoziţii care să prezinte cele două oraşe, din perspectivă etnografică.
Ovidiu Baron