Găleșoaia: lumea veche vs. lumea nouă
Expoziție temporară
Vernisaj: 4 septembrie, ora 14,00, la ”Casa Hermes” Perioadă: 4 septembrie – 4 octombrie 2009
Expoziția surprinde o lume în schimbare, un sat ale cărui valori vor supraviețui, parțial, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului sau în cadrul unor inițiative culturale mai mult sau mai puțin importante. Este povestea unei treceri, de la un echilibru existențial ce dura de secole, la modificarea decisivă provocată de resursele de cărbune. Un sat rătăcit undeva, între dealuri, devine istorie, iar memoria locului se fragmentează, odată cu răspândirea localnicilor prin toată țara.
Lumea veche surprinde satul Gălesoaia in vremurile sale bune. Toate traditiile sunt inca active, oamenii simt ca locul lor este acolo, in spatiul pe care l-au luat in stapanire inca de la nastere si de care se bucura in fiecare zi. Este o lume echilibrata, in care valorile sunt clar definite, ramanand neclintite de secole. Comunitatea este unita si duce mai departe mestesuguri mostenite de la parinti si bunici. Oamenii traiesc, in principal, din olarit si agricultura. Olarii calatoresc in satele si orasele din regiune pentru a-si vinde produsele sau pentru a le schimba pe altele, de care au nevoie. Satul este bine pazit de dealuri inalte, acoperite de paduri. Livezile sunt bogate, iar lunca le ofera toate produsele agricole de care au nevoie.
Lumea noua prezinta ce a mai ramas din satul Galesoaia: un sant urias, care a inghitit toata istoria locului. Au disparut casele, fantanile, scoala, padurea, livezile, atelierele olarilor... Oamenii au plecat, in mare parte. Unii s-au bucurat ca primesc un loc mai apropiat de oras, facand astfel o afacere buna, altii s-au bucurat ca primesc o suma de bani destul de importanta in schimbul terenului pe care-l detineau in sat. Cei care si-ar dori ca satul sa fie salvat nu reusesc sa obtina toata sustinerea de care au nevoie. Cativa se incapataneaza sa mai spere si bat la usile autoritatilor locale sau nationale. Degeaba: Galesoaia dispare, dealurile devin campie, o masinarie uriasa distruge tot ce-i iese in cale, in cautarea unui filon de carbune pentru care cineva a crezut ca merita sa schimbe istoria locului.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 4 septembrie 2009, începând cu ora 14,00, în sala de la subsolul Casei Hermes (Piața Mică, nr. 11). Expoziția va putea fi vizitată până în 4 octombrie 2009.
Ovidiu Baron