Un produs Blogger.

joi, august 13, 2009

Meșteri mari din patru țări la Târgul Creatorilor Populari

IMG_9490 Târgurile au fost dintotdeauna prilejul unor întâlniri surprinzătoare, al unor schimburi de experiență sau al unor importante descoperiri personale. Urmând tradiția străveche, aceste evenimente se organizează în zilele unor sărbători importante, de această dată fiind vorba despre Sfânta Maria (15 august), astfel încât lumea să poată uita, pentru scurtă vreme, de obligațiile de zi cu zi.

Târgul Creatorilor Populari a devenit demult un punct de referință pentru acest tip de manifestări, iar faima sa a depășit granițele țării. Invitând an de an oamenii în Dumbrava Sibiului, organizatorii au adăugat, la fiecare ediție, ceva nou, fie că este vorba despre meșteri care nu au mai expus la Sibiu, fie de produse descoperite în cadrul unor cercetări de teren, fie de elemente spectaculare deosebite.

În acest an, vor expune în premieră în Dumbrava Sibiului meșteri veniți dinIMG_9592 Ungaria. Aceștia se vor alătura invitaților mai vechi, din Bulgaria, Republica Moldova și, desigur, România. ”Și-au confirmat participarea 200 de creatori din România, 3 din Bulgaria, 11 din Republica Moldova și 4 din Ungaria. Colaborările cu meșteri din Bulgaria datează din 2007, iar cu cei din Republica Moldova din 1993” a declarat domnișoara Simona Ghiorghieș, muzeograf din echipa de coordonare a manifestării.

De vineri până duminică (14-16 august), vizitatorii se vor putea bucura de o expoziție în aer liber cum rar se poate vedea, un adevărat spectacol al artei populare, care va îmbogăți pentru trei zile peisajul satului românesc din Dumbrava Sibiului. Creatorii populari nu se vor limita la a-și expune produsele, ci vor sta la dispoziția celor care doresc să afle mai multe despre meșteșugurile pe care le practică, oferind, la nevoie, sfaturi pentru cei care intenționează să le urmeze exemplul. Standurile cu obiecte sunt completate de standuri cu produse culinare de tradiție (turtă dulce, kurtos kalacs etc.).

IMG_9543 Sâmbătă, începând cu ora 18,00, va avea loc pe scena de pe lac și un spectacol folcloric, susținut de ansamblul ”Mărțișorul” al Clubului Elevilor din Agnita, coordonat de d-na Doina Părău. Acesta va prezenta un program de cântece (ale soliștilor Ioana Bogdan, Ionuț Precup și Petronele Sandu) și dansuri populare specifice Văii Hârtibaciului.

Evenimentul va avea și o componentă umanitară: ”În târg se va regăsi şi un stand cu obiecte realizate de tineri cu dizabilităţi, obiecte din cadrul Expoziţiei cu vânzare “Inima de copil în mâna noastră”, existentă încă la parterul Casei Artelor, în Piaţa Mică, nr. 21. Veţi putea achiziţiona icoane pe sticlă, broderii, obiecte realizate din pâslă şi alte minunate creaţii ale micilor meşteri. Totodată, duminică, 16 august 2009, în cadrul Adunării Generale, Departamentul Creatorilor Populari cu Dizabilităţi va deveni parte legală componentă a Asociaţiei Creatorilor Populari din România. Vom putea astfel oferi sprijinul nostru tuturor celor care în adâncul sufletului năpăstuit de soartă, poartă flacăra tradiţiei vie.”, declară domnișoara Mihaela Arsenie-Andre, coordonatoarea Departamentului Creatorilor Populari cu Dizabilităţi.

Târgul se va desfășura zilnic, între orele 10,00 și 20,00. Cum tradiția merge mână în mână cu credința, în programul târgului sunt incluse și două slujbe religioase, organizate la Biserica din Bezded, sâmbătă (slujba de Sfânta Maria, începând cu ora 10,00) și duminică (Sfânta Liturghie, începând cu ora 10,00). Tot duminică va avea loc și Adunarea Generală a Asociației Creatorilor Populari din România.

Ovidiu Baron

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP