Expoziția Icoana, un simbol al ortodoxiei
Expoziţia „Icoana, un simbol al ortodoxiei”, organizată de Muzeul Naţional Brukenthal în colaborare cu Muzeul ASTRA, doreşte să dezvăluie atât frumuseţea icoanelor pictate pe sticlă, fragmente de mărturisire prin culoare, linie, semn, simbol, tradiţie şi, mai presus de toate, credinţă, cât şi relaţia intimă a pictorului-iconar cu lumea sfinţilor.
În discursul expoziţional, se întrepătrunde, nu întâmplător şi relaţia apropiată dintre muzeograf sau omul de muzeu şi colecţia de icoane, pe care o „găteşte” înspre dezvăluire, cu bucurie, publicului-cititor şi iubitor de artă.
Publicul sibian este invitat să privească icoane vechi, unele purtând semnături cunoscute, altele fiind datate, dar toate păstrând frumuseţea şi seninul sufletesc al ţăranului român iconar.
În sala de expoziţie, omul de muzeu este aruncat în povestea fiecărui obiect de patrimoniu, găsit sub un număr de inventar în depozitul unei colecţii.
Icoana pictată pe sticlă, trecând peste toate numerele de inventar, clasări, clasificări, depăşeşte valoarea de „tezaur” în lumea culturală sau a artelor, sau limitata descriere dintr-o fişă de evidenţă analitică, iese dintr-un laborator de restaurare sau din cadrul unei fotografii…, are o POVESTE a ei, dincolo de semnăturile de autor sau datări fericite.
Avem bucuria de a întâlni icoane pictate pe sticlă, aparţinând colecţiei Muzeului ASTRA , unele dintre ele semnate de Savu Moga din Arpaşu de Sus, Matei Ţimforea din Cârţişoara, Pavel Zamfir Zugravu din Laz, Ioan Pop de Făgăraş, sau altele pictate de iconari anonimi. Centrele de pictură pe sticlă reprezentate în cadrul expoziţiei sunt Nicula, Gherla, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului, Şcheii Braşovului, Valea Sebeşului, Mărginimea Sibiului.
Fiecare dintre noi este chemat să pătrundă în povestea fără de sfârşit a icoanei, această Fereastră spre Cer...
Ada Maria Popa, muzeograf,
Muzeul Civilizației Transilvane ”ASTRA”