Lansare de carte: Geanina Ionescu, ”Icoane pe lemn și sticlă din principalele colecții sibiene”
Autoarea lucrării, ce vede acum lumina tiparului este absolventă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, fiind, în acelaşi timp, un sensibil şi prolific artist, cu numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, talentul său fiind pus în slujba conservării şi restaurării tezaurului artistic românesc, atât de bogat şi prea puţin cunoscut.
Având un contact nemijlocit cu opera de artă, Alina Geanina Ionescu, în calitate de restaurator de icoane pe lemn şi sticlă la Complexul Naţional Muzeal „Astra” din Sibiu, a avut privilegiul să cunoască în detaliu numeroase opere de o remarcabilă frumuseţe şi valoare artistică.
Activitatea de cercetare şi restaurare a picturii de icoane, desfăşurată timp de mai mulţi ani, a fost încununată de laurii unui doctorat la Universitatea sibiană, dizertaţia fiind finalizată sub competenta îndrumare a distinsului Prof. univ dr. Thomas Nägler.
Sibiul este deţinătorul unui patrimoniu artistic impresionant, marile muzee conservând în patrimoniul lor valoroase icoane pictate pe lemn şi pe sticlă. Autoarea ne prezintă Colecţiile de Icoane de la Complexul Naţional Muzeal „Astra” (Colecţia „Obiecte de Cult”, Colecţia „Cornel Irimie”, Colecţia „Telea - Bologa”, Colecţia Muzeului în Aer Liber), Colecţia Muzeului Naţional Brukenthal (icoane sec. XVIII-XIX) şi Colecţia Arhiepiscopiei Sibiului (icoane pe lemn şi sticlă din sec. XVIII-XIX). Cercetarea picturii de icoane are o importanţă deosebită pentru specialişti, dar şi pentru iubitorii de frumos, lucrarea având meritul de a publica un mare număr de opere inedite, sau prea puţin cunoscute.
Icoanele pictate pe lemn sau cele pe sticlă provin din centrele de pictură din Transilvania, dar şi din regiunile extracarpatice. Sunt prezenţi cu lucrări în colecţiile sibiene pictorii de la Răşinari sau din Şcheii Braşovului, cei din Mărginimea Sibiului şi din regiunile centrale ale Transilvaniei, din părţile Clujului, ale Bistriţei şi Sălajului, din Ţara Bârsei, din Făgăraş şi Hunedoara.
Dacă restauratorul şi cercetătorul a redactat textul, despre care autoarea spune cu modestie că va constitui o premisă pentru cercetarea ulterioară, artistul Alina Geanina Ionescu s-a îngrijit de grafica cărţii, de tehnoredactare, de așezarea în pagină a imaginilor, realizând un elegant volum ce ne învață să ne prețuim trecutul artistic.
Nu este mai corect asa ? - Autoarea lucrării ce vede acum lumina tiparului este absolventă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu. Ea este in acelaşi timp un sensibil şi prolific artist, cu numeroase expoziţii în ţară şi străinătate; talentul său fiind pus în slujba conservării şi restaurării tezaurului artistic românesc, atât de bogat şi prea puţin cunoscut.
...
Cateva virgule, un punct si un punct si vigula, schimba totul. :) Mai multa atentie va rog !
Intr-adevar, dupa substantivul lucrarii nu este necesara virgula. Fragmentarea frazei, dupa "Patrimoniu", este facultativa, este cat se poate de corect asa. Punctul si virgula nu au sens, doriti evident tot o fragmentare, dar daca dl. academician care semneaza materialul doreste fraze mai lungi, putem sa-i impunem restrictii?
Oricum, multumim pentru sugestii.
:)
Trimiteți un comentariu