Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 09, 2009

Participarea Muzeului ASTRA la Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale din Gabrovo, Bulgaria

P1010135 Simona Ghiorghieş, muzeograf M.C.T. « ASTRA », a participat la ce-a de-a 8-a ediţie a Târgului Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale din Gabrovo, Bulgaria, desfăşurat în perioada 3 - 7 septembrie 2009. Manifestarea a fost organizată de Ministerul Culturii din Bulgaria, Consiliul Local Gabrovo şi Muzeul ETAR.

La invitaţia Complexului Arhitectural-Etnografic « Etar » din Gabrovo, Complexul Naţional Muzeal «ASTRA« a participat la această manifestare cu trei creatori populari din România, colaboratori vechi ai instituţiei noastre: Lucia Todoran din Salva, judeţul Bistriţa Năsăud, – port popular, Mihai Nagy din Chendu Mare, judeţul Mureş – împletit fibre vegetale (pănuşi) şi Vasile Ene – prelucrare lemn.

Meşteşugarii români au avut colegi de târg din toate colţurile lumii, la târgul organizat de colegii din Gabrovo participând pe lângă meşterii bulgari şi creatori tradiţionali din Japonia, Maroc, Ucraina, Lituania, Grecia, Portugalia, Spania, Polonia. Din Japonia au fost prezenţi doi tineri ce făceau voluntariat în Bulgaria pentru a prezenta publicului arta origami şi scrierea japoneză. Marocul a fost reprezentat la târg de dr. Chafique Soubai care a adus produse confecţionate de meşterii marocani. Ucraina a fost reprezentată de meşteri ce prelucrau lemnul, iar Lituania a prezentat publicului bulgar cum se împletesc brâiele lor tradiţionale, cum se fac « mânecarele » , dar si cum se încondeiază ouale. Grecia P1010132 a adus cu ea vinuri tradiţionale şi un meşter ce făcea demonstraţii de împletit coşuri din salcie. Portugalia a fost reprezentată de un confecţioner de chitări portugheze, iar reprezentaţii Spaniei ne-au adus la cunoştinţă cum sunt legate cărţile şi cum este produsă mierea.

În zilele de târg, aproximativ 80 de creatori populari din Bulgaria s-au întrecut în meşteşug şi au făcut schimb de experienţă cu cei prezenţi din alte ţări. Astfel, meşteşugarii noştri au avut ocazia să cunoască alte culturi şi produse tradiţionale din diferite colţuri ale lumii.

Pe parcursul celor trei zile de târg au avut loc demonstraţii dintre cele mai variate : olărit, ţesut, împletit, împletit fibre vegetale, încondeiat ouă, sculptură în lemn, confecţionat de păpuşi şi până la origami şi caligrafie.

Exponenţi de seamă ai zonei din care provin, ei transmit cu dăruire şi pricepere meşteşugul dobândit de la predecesorii lor, devenind deja o obişnuinţă să îşi reprezinte cu mândrie atât zona cât şi ţara, la astfel de manifestări internaţionale, prin meşteşugul pe care îl slujesc de ani de zile.

1 Atmosfera a fost completată şi de spectacolele susţinute zilnic de ansambluri folclorice din ţară şi străinătate, Grupul folcloric din Kumrovec venind tocmai din Croaţia. De asemenea la toate acestea s-a adăugat activitatea desfăşurată în atelierele meşteşugăreşti reconstituite în cadrul muzeului. Aici creatorii populari bulgari închiriază spaţiul atelierului pe o perioadă de trei ani de zile şi îşi desfăşoară activitatea aici, comercializându-şi produsele direct din atelier.

În fiecare an în cadrul târgului are loc şi un concurs între cei mai iscusiţi meşteri. Anul acesta s-au întrecut în meşteşug cei care confecţionează cuţite, ei trebuind să reproducă o piesă de colecţie din patrimoniul muzeului şi apoi să vină si cu inovaţia confecţionând un cuţit în maniera proprie. Câştigătorul marelui premiu oferit de Ministerul Culturii a fost recompensat cu trofeul târgului, un clopot de argint, un premiu în bani şi cu dreptul de a organiza o expoziţie personală în următorul sezon turistic. S-a mai oferit premiul I de Consiliul Local, dar şi un premiu I oferit de Muzeul ETAR. Şi ceilalţi concurenţi au primit premii, inclusiv în bani, în cadrul ceremoniei de închidere a târgului, urmată de o cină festivă la care au participat toţi meşterii invitaţi precum şi primarul localităţii şi un reprezentant al Ministerului Culturii.

Meşteşugarii români au făcut senzaţie în rândurile vizitatorilor bulgari, dar şi în rândurile meşterilor. Creatorii noştri populari au oferit demonstraţii de îndemânare şi măiestrie, creatorii bulgari venind la standul României pentru a vedea cum se sculpteză lemnul şi se confecţionează podoabele noastre tradiţionale. Astfel standul României a fost vizitat de turişti şi meşteri de asemenea pentru a învăţa tehnicile noastre tradiţionale.

Prin participarea din acest an al meşterilor români la târgul organizat de colegii noştri din Bulgari s-a făcut un pas înainte spre idealul creării unei legături între tezaurele umane vii din întreaga lume. Astfel relaţia dintre cele două muzee şi a atins scopul : de a prezerva cultura tradiţională prin valorificarea meşteşugurilor artistice tradiţionale.

Târgul Internaţional al Meşteşugurilor a fost însoţit de o sesiune de comunicări la care am prezentat lucrarea « The Transylvanian Fair : Past, Present and Future » în care am incercat să surprind evoluţia târgului în burgul sibian de-a lungul istoriei din evul mediu şi până în zilele noastre.

Simona Ghiorghieş

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP