Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” la sfârşit de an
Privind retrospectiv manifestările organizate de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, departament al Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” din Sibiu, în 2009, putem constata că, anul care tocmai se sfârşeşte, a fost unul deosebit de bogat din punct de vedere al activităţii expoziţionale.
Astfel, în perioada martie-aprilie 2009 a fost organizată în sala de la subsolul „Casei Hermes”, o inedită expoziţie de fotografii intitulată „Arhitectură chineză”. Realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, expoziţia a reunit un număr de 53 de fotografii realizate de apreciatul etnolog Max Gschwend, lucrări ce prezintă arhitectura rurală a diverselor grupurilor etnice din China.
Fotografiile ce au alcătuit expoziţia reprezintă rodul cercetărilor întreprinse în Extremul Orient, în perioada 1982 – 1998 (China, Indonezia, Japonia, Coreea, Sri Lanka) şi au fost donate, cu generozitate, de autor Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
În cadrul programului cultural european dedicat Nopţii Muzeelor, în acest an, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” a organizat sâmbătă, 16 mai 2009, o serie de manifestări sub titulatura „Noapte japoneză la muzeu”.
Cu acest prilej, 1560 de vizitatori, de toate vârstele, au trecut pragul muzeului admirând piesele expoziţiei permanente „Din cultura şi arta popoarelor lumii” precum şi miniexpoziţia temporară „Lumea jucăriilor japoneze”.
Programul manifestării a fost variat: vizitele ghidate au fost completate de prezentări vizuale şi narative deosebit de interesante pentru publicul prezent. Sub titlul „Japonia – Tradiţie şi Cotidian” d-na Maria Grăjdian a reunit o selecţie de fotografii din timpul şederii sale în această ţară asiatică. De un real interes s-a bucurat prezentarea vizuală şi narativă intitulată „Scrierea japoneză: kangi, hiragana, katakana” susţinută de d-ra Maria Bozan, reluată la cererea publicului vizitator.
De asemenea, un mare punct de atracţie al serii l-a reprezentat atelierul cu activităţi practice „Origami. Arta japoneză a împăturirii hârtiei” care i-a introdus pe cei prezenţi în lumea copilăriei, prin figurinele realizate în formă de cocor, broscuţă, cutie etc.
Evenimentul “Întâlnire cu Japonia”, organizat în data de 15 iunie 2009, a adus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului public de toate vârstele, constituindu-se într-o invitaţie la descoperirea culturii şi tradiţiei poporului japonez.
Programul manifestării a fost deosebit de variat şi atractiv: prezentarea tehnicilor de concentrare folosite de Samurai înainte de începerea luptei, a diverselor tipuri de dansuri tradiţionale japoneze şi a unei scene din piesa “Othello” în versiunea samurai japoneză.
În cadrul atelierelor practice, vizitatorii au fost invitaţi să descopere: modalitatea de folosire a beţigaşelor tradiţionale de mâncat, tehnica Origami de realizare a diferitelor figurine din hârtie (flori, animale, bărci etc), universul caracterelor chinezeşti Kanji care i-a provocat pe spectatori, să-şi descopere numele lor scrise în limba japoneză. Nu în ultimul rând, cei interesaţi au putut învăţa tehnica de împletire a coşurilor tradiţionale japoneze.
Proiectul cel mai important pe care l-a abordat Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” în acest an a fost „Personalităţi române afirmate în plan mondial, în secolul al XIX-lea: Hilarie (Bucur) Mitrea (1842–1904) din Răşinarii Sibiului –medic, naturalist şi etnograf”, desfăşurat, într-o primă etapă, în perioada 8 iulie- 23 august 2009. Au fost expuse, în original sau în reproducere, fotografii, documente, obiecte etnografice, publicaţii de epocă şi contemporane cu date privind viaţa, personalitatea şi activitatea lui Hilarie Mitrea. Vernisajul a fost precedat de o masă rotundă, care s-a desfăşurat în sala de conferinţe din Casa Artelor. Acolo, au fost prezenţi, pentru dezbateri, arhivişti, bibliotecari, etnografi, istorici, jurnalişti, muzeografi, naturalişti, colecţionari şi pasionaţi ai temei. De asemenea, col (r) Dumitru Stavarache, membru al Comisiei de Istorie Militară a susţinut a doua zi, în data de 9 iulie 2009, la Muzeul „Franz Binder”, o interesantă conferinţă cu titlul „Pe urmele lui Hilarie Mitrea: aspecte inedite”.
În cea de-a doua etapă a proiectului, expoziţia deschisă la Sibiu a fost itinerată la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti în perioada 24 septembrie –23 octombrie 2009, fiind deosebit de apreciată atât de public cât şi de critica de specialitate.
Expoziţia „Amintiri din călătorie! De la material la digital. O retrospectivă a tipologiei DONAŢIILOR şi DONATORILOR”, vernisată în ziua de 21 septembrie 2009 (data ce a coincis cu deschiderea evenimentului internaţional LACONA (Lasere în Conservarea Operelor de ARTĂ) - cel mai mare congres al aplicaţiilor fotonicii în restaurare-conservare, la care au participat specialişti de la cele mai prestigioase muzee şi instituţii de renume din întreaga lume), a fost realizată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Expoziţia a fost o incursiune în timp şi spaţiu, pe urmele marilor exploratori aducând înaintea vizitatorului atât călătorul, spunându-i povestea prin culturile de care acesta a fost atras, cât şi obiectul devenit ulterior exponat în muzee. Abordând o tematică inedită, expoziţia a subliniat contrastul dintre cele mai exemplificative piese, de natură materială din colecţiile de etnografie universala ale Muzeului “Franz Binder” şi ultima donaţie de factură virtuală, realizată cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – Centrul de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice INOE- CERTO.
Expoziţia „Din creaţia artizanală a popoarelor lumii”, itinerare la Muzeul Municipal Mediaş, desfăşurată în perioada 25 septembrie-21 octombrie 2009 a etalat piese reprezentative din colecţiile aparţinând Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”, astfel, din: Fondul special de cadouri primit de Nicolae şi Elena Ceauşescu cu ocazia vizitelor în ţări extraeuropene, Colecţia de costume ale populaţiilor minoritare din China, donate de Ambasada R.P.Chineze, Colecţia Kate Kerr, Colecţia de jucării tradiţionale japoneze donate de Muzeul jucăriilor din Hyogo (Japonia), Donaţiile Ambasadei Republicii Indonezia la Bucureşti din anul 2004 şi din anul 2006, Colecţia Shimane.
Cu ocazia noului an, Muzeul de Enografie Universală „Franz Binder” urează publicului sibian tradiţionalul „La mulţi ani” şi-l invită să-i treacă pragul şi în anul 2010, când îi promite o altă serie de expoziţii deosebit de interesante.