Un produs Blogger.

luni, martie 22, 2010

...muntele de nouri şi flori...

Muzeul ASTRA invită publicul la vernisajul expoziţiei ...muntele de nouri şi flori... Icoane de Ţara Făgăraşului, la Casa Hermes, în data de 26 martie 2010, orele 12.00.
Gestul nostru are menirea de a întâmpina Sărbătoarea sărbătorilor – Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, nu întâmplător fiind aleasă o zi între BunaVestire şi Duminica Floriilor – Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.
Expoziţia vine să dezvăluie frumuseţea icoanelor pictate pe sticlă, de data aceasta fiind selectate din Colecţia Muzeului ASTRA doar icoane de Ţara Făgăraşului şi Ţara Bârsei.
Picturii icoanelor pe sticlă, născute în leagănul transilvănean, i s-a încredinţat un loc aparte în istoria artei, situându-se la răscrucea drumurilor picturii bizantine, a influenţelor artei central-europene, a desenului naiv al ţăranului transilvănean, a pelerinului în căutarea liniştii singurătăţii, în zorii veacului al XVIII-lea, în plin secol XIX, între fragilitatea sticlei de glajă nepreţuite şi refugiul într-o intimitate spirituală.
Această mărturie a credinţei creştin-ortodoxe din miezul Transilvaniei ultimelor trei secole, icoana pictată pe sticlă este asemenea unei fântâni de spiritualitate românească, găsită de căutători la răscrucea drumurilor, în spaţiul şi timpul vremelnic al istoriei.
Icoanele sunt aceste spaţii de comunicare sufletească dincolo de timpul concret şi înţelegerea noastră măsurabilă. Pătrunzând imaginea ei sfinţită, găsim libertatea inimii de a simţi-a trăi, gustând o picătură din Veşnicia, neînţeleasă cu mintea omenească.
Este o chemare, prin intermediul actului expoziţional, fără alte cuvinte, invitaţia noastră este de a veni şi de a fi împreună, în aşteptarea Praznicului Învierii –  Sărbătoarea luminoasei Bucurii...
Expozitia va putea fi vizitata pana in 6 iunie 2010.


Ada Maria Popa
Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP