Un produs Blogger.

joi, martie 18, 2010

„TEZAURE DE PATRIMONIU TRANSILVAN”

În ziua de 10 martie 2010, la Muzeul Naţional al Olteniei din Craiova, a avut loc o manifestare culturală complexă prilejuită de inaugurarea unui nou edificiu realizat de prestigioasa instituţie craioveană. Manifestarea organizată impecabil, la un înalt nivel protocolar a inclus şi vernisarea unei expoziţii reprezentative din colecţiile C.N.M.”Astra” Sibiu.
Pare surprinzător că tocmai Muzeul Naţional al „Băniei” şi-a inaugurat noul edificiu punând în valoare patrimoniu Transilvaniei. Este onorant pentru sibieni că în acest context inaugural au fost alese valori muzeale incontestabile din colecţiile C.N.M.”Astra”.
În fond în spatele acestui eveniment stau relaţiile de colaborare dintre muzeele noastre, o bună cooperare interinstituţională, cunoaşterea patrimoniului tezaurizat în colecţiile „Astra”, precum şi deschiderea noastră pentru valorificarea expoziţională a patrimoniului propriu, atât în ţară cât şi în străinătate.
Clădirea ultramodernă edificată la Craiova, dotată la nivel internaţional, a fost realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean şi reprezintă o investiţie de top în cultură.
Finalizată la finele anului trecut, având o suprafaţă utilă de 1280 mp, construcţia a fost realizată pe 4 nivele şi cuprinde depozite ultramoderne pentru colecţiile muzealui, sală de conferinţe de 100 de locuri, spaţii de protocol, sală multifuncţională de expoziţii (dotată cu cele mai noi sisteme de securitate şi stingere a incendiilor), laboratoare de conservare şi restaurare, proiectate şi dotate la nivel mondial, spaţii destinate serviciului administrativ şi contabilitate, garaje, terase, curte interioară, etc, toate asistate de sisteme de securitate video.
Momentul festiv  al inaugurării a beneficiat de prezenţa oficialităţilor locale, reprezentanţi ai forurilor centrale, delegaţii ale muzeelor din ţară, oameni de cultură din Bucureşti şi Craiova, un numeros public. Delegaţia sibiană a fost compusă majoritar din restauratori ai patrimoniului expus în cadrul expoziţiei inaugurale.
Colecţia prezentată de C.N.M.”Astra” sub genericul „Tezaure de patrimoniul transilvan” beneficiază de un frumos catalog realizat în condiţii tipografice excelente de colegii craioveni şi se compune din 170 obiecte de mare valoare din lemn policrom, textile, broderii, icoane pe lemn şi sticlă, obiecte din recuzita religioasă, obiecte din piele, bijuterii populare, ceramică smălţuită, metal. Piesele au trecut prin laborioase lucrări de restaurare care le-au scos la lumină adevărata valoare şi frumuseţe. Catalogul expoziţiei, cuprinde lista restauratorilor bunurilor culturale expuse, ca semn al recunoaşterii muncii acestor specialişti.
Surprinzătoare  şi onorantă, manifestarea de la Craiova, se datorează unui corp de specialişti de elită ai muzeografiei şi restaurării româneşti conduşi de prof. dr. Mihai Viorel Fifor în calitate de director general al Muzeului Naţional al Olteniei şi dnul Ţuţu Bărbulescu în calitate de şef al Departamentului de Conservare-Restaurare al aceluiaşi muzeu. Le adresăm felicitări.
Expoziţia este deschisă până în luna mai 2010.

Director general,
Olaru Ion Valeriu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP