Comunicat de presă
Ideea care a stat la baza alegerii tematicii expoziţiei vizează specificul satului sud transilvănean, ca spaţiu de convieţuire interetnică între români saşi şi rromi. Caracterul multietnic din zona Transilvaniei se datorează, în primul rând, convieţuirii saşilor cu românii, fie în satele locuite de ei, acestea devenind mixte, fie în apropierea satelor româneşti şi maghiare.
În cadrul expoziţiei se urmăreşte ilustrarea satului tradiţional transilvănean, plecând de la structura sa, arhitectura gospodăriilor, amenajarea interioarelor, organizarea şi preluarea modelului de vecinătate, precum şi câteva aspecte legate de interferenţe apărute în portul popular. Acestea vor fi exemplificate prin imagini, planuri, grafică, documente de arhivă şi prin expunerea unor bunuri culturale de natură etnografică (piese de port popular, mobilier, ceramică, broderii, textile de interior).
Termenul spaţiul de locuit doreşte să evidenţieze faptul că fie la nivel de sat, stradă sau pur şi simplu în propria gospodărie se derula viaţa de zi cu zi a fiecărui om. Aceştia au învăţat să trăiască împreună, sau dispersat în funcţie de nevoile sociale ale fiecăruia, dezvoltându-se în timp o civilizaţie caracterizată atât prin elemente comune, cât şi individuale, respectându-se reciproc obiceiurile, religia şi modul de viaţă.
Prin obiectele etalate dorim să ilustrăm cum obiecte de port, mobilier pictat sau ţesături de interior au fost preluate şi adaptate în cultura celălaltei etnii. Un loc aparte este destinat reconstruirii „camerei bune” care avea rolul de reprezentare a statutului social atât al familiei de ţărani saşi cât şi de români. Vor fi prezentate un interior săsesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea din Caţa, judeţul Braşov şi unul românesc de la începutul secolului al XX-lea din Săsăuş, judeţul Sibiu, precum şi o şatră a rromilor căldărari, care locuiau la marginea satului, fiind izolaţi, dar în timp, acceptaţi şi integraţi în satul transilvănean.
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 7 iulie 2010, orele 1700, în sala de expoziţie din Casa Artelor, Piaţa Mică 21. Vă asteptăm cu drag!
Muzeograf
Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”