Gala Festivalului "Tarafuri şi fanfare" în Dumbrava Sibiului
Festivalul „Tarafuri şi fanfare” este organizat pentru a doua oară la Sibiu, ediţia de anul trecut atrăgând peste 20 000 de spectatori. Coordonatorul festivalului, domnul Grigore Leşe, aduce, şi de această dată, lăutari talentaţi din toate zonele ţării. Gospodăriile tradiţionale, pavilioanele de joc şi hanurile din muzeu sunt cum nu se poate mai potrivite să-i găzduiască pe lăutari, periplul lor putând fi urmărit, într-un nemaivăzut alai al bucuriei, de toţi cei care vizitează muzeul în această perioadă. Aşa cum se întâmplă şi cu alte manifestări organizate de muzeul sibian, publicului i se propune o experienţă vie, creată pentru el şi împreună cu el. Aleile muzeului vor tresări sub greutatea paşilor celor care vor juca hora, iar ecourile cântecelor vor răsuna până departe, în acest uriaş sat românesc din Pădurea Dumbrava.
Muzica lăutarilor i-a însoţit întotdeauna pe români, alinându-le durerile ori tristeţile, înseninându-le inimile şi reaprinzând, de fiecare dată, speranţa unui trai mai lipsit de griji. Muzica a fost prietenul de nădejde al tuturor, fără discriminare, iar poveştile depănate de lăutari, cu sau fără cuvinte, ni se adresează nouă, celor de azi, creând un arc peste timp, o călătorie într-o lume pe care nu o cunoaştem atât de bine pe cât ar trebui, dar în care, paradoxal, ne regăsim.
Muzicile româneşti autentice, de care se ocupă cu atâta pasiune Grigore Leşe, spun, de fapt, povestea fiecăruia dintre noi. Sunt muzici pe care suntem datori să le regăsim şi să le transmitem mai departe, astfel încât să poată fi, periodic, redescoperite, ca un diamant a cărui strălucire nu se şterge odată cu trecerea timpului. „Tarafuri şi fanfare” nu este, nici pe departe, un festival obişnuit. Ne aducem aminte, din experienţa anului trecut, cum dialogul lui Grigore Leşe cu lăutarii scotea la lumină istorii aparte, trasee puternic individualizate, destinele unor oameni care, trăind revelaţia forţei neobişnuite a cântecului, s-au descoperit, în realitate, pe ei înşişi, acceptând misiunea dificilă a căutărilor neîncetate, în cele mai ascunse cotloane ale memoriei colective, a unor resurse artistice care să exprime cum nu se poate mai bine spiritul românesc.
Înainte să lăsăm toamna să pună cu totul stăpânire pe copacii din Pădurea Dumbrava, sunteţi invitaţi să reascultaţi şi să retrăiţi tradiţia horei, a sârbei sau a doinei alături de Grigore Leşe şi de invitaţii săi.
Evenimentul este organizat de Jurnalul Naţional, în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu ajutorul sponsorilor Carpatica Asigurări şi Sinecon Sibiu.