Un produs Blogger.

luni, septembrie 20, 2010

SALONUL NAŢIONAL DE RESTAURARE CRAIOVA 2010

Muzeului Olteniei este iniţiatorul şi realizatorul acestor prestigioase manifestări ştiinţifice şi culturale a 5-a ediţie a Salonului a debutat în 15 septembrie 2010, când a avut loc deschiderea oficială.
Şi la această ediţie, ca de altfel la toate celelalte, C.N.M. ASTRA a participat, fiind selectat pentru expunerea a 14 lucrări realizate magistral de restauratorii Departamentului de conservare-restaurare. Obiectele restaurare de specialiştii Muzeului Astra aparţin atât colecţiilor muzeului nostru cât şi Muzeului Văii Hârtibaciului de la Agnita (ladă de zestre pictată din sec. al XVIII – restaurator Negoescu Gabriela), şi chiar Muzeului Olteniei (pieptare şi cojoc ţărăneşti– restaurator Moga Florenţa). Trebuie remarcat şi faptul că alături de restauratorii Astrei au fost selectate şi lucrări realizate de studenţii masteranzi ai Universităţii Lucian Blaga, care au studiat în laboratoarele muzeului (Landa Andrea – Ladă de zestre pictată – început de sec.- XIX şi Pripon Anca – ladă de zestre pictată – sec. XVIII).
Icoane pe sticlă şi lemn restaurate au prezentat restauratorii experţi sau specialişti: Dănească Cristina, Coman Sipeanu Olimpia, Ionescu Geanina şi Mirel Bucur, lemn policrom – Minea Florin, ceramică Fogarascher Sorin, iar textile Kertesz Cornelia, din cadrul Departamentului de conservare-restaurare din Muzeul Astra.
Demn de toată lauda este efortul organizatorilor care au organizat o expoziţie de excepţie cuprinzând un nr. de 79 de piese restaurare, selectate din colecţiile a 15 instituţii de cultură din toată ţara, manifestările ştiinţifice cuprinzând expuneri de specialitate despre ultimele cercetări şi tendinţe în domeniul restaurării, excursii de documentare organizate la mănăstirile Clocociov şi Brâncoveni precum şi un splendid catalog al expoziţiei.
Prin varietatea patrimoniului restaurat expus în cadrul Salonului, prin complexitatea tehnicilor şi materialelor utilizate şi prin nivelul atins de specialiştii din toate instituţiile expozante este relevant progresul parcurs an de an de specialişti, un loc aparte revenind Sibiului, care tinde să devină un centru de excelenţă în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural naţional.

Director general,
Valeriu Ion Olaru

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP