Un produs Blogger.

luni, septembrie 13, 2010

Zilele Europene ale Patrimoniului

   Din 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice protejate, cât şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Muzeul Astra s-a aliniat la politica europeană de protejare, salvare şi promovare a patrimoniului cultural.
   Astfel au fost finalizate lucrările de restaurare ale iconostasului bisericii de lemn din Comăneşti, jud. Gorj. Biserica, monument istoric, are hramul Înălţarea Domnului şi a fost ridicată în anul 1796. Este aşezată pe un soclu de piatră de râu incastrată in casete de cărămidă. Pereţii sunt din bârne din lemn de stejar cioplite în bardă, încheiate la capete în cheotoare coadă de rândunică. În interior, prezintă pictură doar pe tâmpla iconostasului, realizată în anul 1894. În anul 2005, biserica a fost puternic avariată de un incendiu care a distrus 70% din învelitoare, parte din absida altarului şi parţial pereţii laterali. Biserica a fost strămutată în Muzeul Astra în anul 2008, urmând a fi reconstruită în 2009. Restaurarea picturii interioare s-a finalizat în luna septembrie a anului curent.
   Gospodăria de la Bălăneşti, judeţul Gorj, restaurată prin fondurile EEA GRANTS, va fi oferită în circuitul de vizitare începând cu 18 septembrie. Casa, monument istoric, reprezintă etalonul arhitecturii tradiţionale din Oltenia şi tehnica prelucrări lemnului de esenţă tare. Construită pe două nivele, casa are la parter două pivniţe, una pentru depozitarea butoaielor de vin si a fructelor, si alta pentru legume si zarzavaturi. La etaj sunt trei încăperi cu funcţii diferite şi prispă dispusă pe toată faţada.
   Aşteptăm publicul vizitator sâmbătă, 18 septembrie 2010, la orele 12, în muzeul din Dumbrava Sibiului, pentru vernisarea celor două monumente istorice salvate în Muzeul Astra.

Ştefan Ciprian
Şef secţie
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP