Un produs Blogger.

luni, noiembrie 29, 2010

Naşterea Domnului. Obiceiuri de Crăciun din Carintia Austria – expoziţie itinerantă

Vernisaj sâmbătă, 4 decembrie 2010, orele 16.00, la Muzeul de Etnografie Săsească  „Emil Sigerus” din Piaţa Mică nr. 21, Sibiu.
Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 9 ianuarie 2011


    Muzeul ASTRA, în colaborare cu Asociaţia de Parteneriat Klagenfurt – Sibiu, organizează, la sediul Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus“ din Piaţa Mică nr. 21, expoziţia Naşterea Domnului. Obiceiuri de Crăciun din Carintia Austria. Expoziţia îşi propune să prezinte diferite obiceiuri tradiţionale de iarnă din Carintia.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au temut de întuneric, crezând în duhurile rele şi demoni, ceea ce a condus în timp la perpetuarea unor obiceiuri de alungare a iernii, a spiritelor rele şi a întunericului prin zgomotul produs de pocnetele bicelor şi tălăngilor de către personaje mascate numite Perchten, specifice zonei Alpilor.
Lumânările de pe coroana de Advent aprinse în perioada de post, bradul împodobit în ajunul Crăciunului şi explozia de lumină în noaptea de Revelion dau oamenilor speranţa  revenirii luminii odată cu trecerea într-un nou ciclu anual.
Foarte multe obiceiuri precreştine au fost preluate şi adapate în ciclul anual al sărbătorilor de iarnă. Printre elementele creştinismului se numără ieslea, care reprezintă Naşterea Domnului, punctul esenţial al sărbătorii Crăciunului în cadrul bisericii catolice, preluat la începutul secolului al XIX-lea de către credincioşi în spaţiul privat al locuinţei unde au evoluat în  diferite forme.
În cadrul expoziţiei vor fi prezentate aproximativ 40 de machete de mărimi diferite reprezentând Naşterea Domnului, realizate de meşteri din Carintia specializaţi în acest domeniu.
Prin această expoziţie dorim să introducem, pentru câteva clipe, publicul vizitator în atmosfera sărbătorilor de Crăciun.
Asociaţia de Parteneriat Klagenfurt – Sibiu a fost înfiinţată în anul 1996 în Klagenfurt. Asociaţia a organizat în anul 2000 Săptămâna Sibiană, în care a fost cuprinsă prima ediţie a Târgului Olarilor din Klagenfurt, la care au participat un număr de 15 olari din Transilvania. Cu acest prilej a fost organizată o expoziţie de artă populară transilvăneană  de către Muzeul ASTRA în Europahaus. În anul 2006, s-a organizat, în colaborare cu Muzeul ASTRA, Primăria Municipiului Sibiu şi Cercul de broderie din cadrul Bisericii evanghelice din Turnişor, reconstituirea statuii împăratului Franz I.

Ilse Schöffmann
  Klagenfurt

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP