Aici puteti accesa cateva dintre scenetele elevilor :
În cadrul expoziţiei de bază - „Din Cultura şi Arta Popoarelor Lumi” s-a desfăşurat, în perioada 10.02.2011 – 12.04.2011, un proiect inedit de Teatru de Umbre cu titlul „
Atelierul micului actor”.
La atelier au participat elevii clasei a V-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu, profesor responsabil Raluca Filip şi elevii clasei a IX-a de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, profesor responsabil Mihaela Filip.

Proiectul s-a desfăşurat în mai multe etape, prima dintre ele fiind vizita tematică a elevilor în cadrul expoziţiei de bază, unde aceştia au avut ocazia să cunoască călători români, donatori ai pieselor de patrimoniu muzeal, obiecte sugestive pentru ceea ce înseamnă o călătorie (monede, bastoane, o ladă congoleză sculptată ce poate fi utilizată pentru transportul bagajelor). Universul locuinţei este reprezentat prin imaginea satului şi a colibei unde sunt integrate obiecte de uz provenite din Africa Centrală. Ei au învăţat despre îndeletnicirea împletirii şi vopsirii frunzelor de palmier, despre meşteşugul prelucrării pieilor de animale şi a transformării acestora în obiecte gospodăreşti sau în veşminte, confecţionarea ustensilelor sau recipientelor din lemn şi fructe şi nu în ultimul rând despre “meşteşugurile focului“: ceramică, prelucrarea metalelor. Li s-a prezentat bogata colecţie de arme provenite din Africa, Oceania şi Australia, piese de vestimentaţie şi podoabă, obiectele cu funcţie decorativă şi statuetele antropomorfe cu conotaţii rituale. Vizita expoziţiei s-a încheiat cu prezentarea mumiei egiptene cu sarcofag, extrem de importantă prin valoarea etnografică a picturii de pe sarcofag şi de pe feşele care învelesc mumia.


Următoarele etape ale acestui proiect au presupus alegerea şi realizarea, împreună cu copiii, a unui scenariu, o poveste care să recreeze tablouri, scene şi momente inspirate din circuitul expoziţional şi, de asemenea, împărţirea rolurilor, distribuirea, schiţarea şi realizarea personajelor scenariului şi a decorurilor.
Ultima etapă şi cea mai importantă a proiectului a fost punerea în scenă a povestirii alese. Fiecare grupă de copii şi-a prezentat, cu ajutorul machetelor şi siluetelor realizate, sceneta aleasă.
Va prezentăm câteva din poveştile protagoniştilor noştri.
Departamentul Marketing, Turism, Educaţie Muzeală
Raluca Andrei, muzeograf
Anca Mira, muzeograf