Un produs Blogger.

vineri, aprilie 15, 2011

Vernisaj: Monumentele reconstruite în cadrul proiectului "Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber - Dumbrava Sibiului"



  Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA are plăcerea de a vă invita duminică, 17 aprilie, orele 13, la vernisarea gospodăriei de pomicultor din Bălăneşti, jud. Gorj. Gospodăria a fost reconstruită şi restaurată în anii 2009 – 2010, fiind inclusă în proiectul `Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber - Dumbrava Sibiului`, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Vernisajul Gospodăriei din Bălăneşti va fi continuat cu prezentarea celorlalte 7 monumente etnografice noi, reconstruite în cadrul aceluiaşi proiect.
  Casa este alcătuită din parter şi etaj. Parterul casei este compus din două încaperi: pivniţa şi celar, ambele fiind destinate depozitarii uneltelor necesare pentru cultivarea vitei de vie şi a pomilor fructiferi.
  Etajul ramâne folosit ca locuinta, fiind format din trei încaperi, bucataria cu vatra libera şi cortaba (primba) şi doua încaperi de locuit cu sofic din caramida. Accesul la etaj se face printr-o scara adosata peretelui din partea stânga, într-o prispa larga marginita de elemente traforate, apoi în bucatarie şi de aici se accede în camerele de locuit prin doua intrari.
  Constructia este realizata din bârne masive de stejar clădite pe o structura impunatoare din buşteni de stejar de mare durabilitate. Acoperişul este realizat în patru ape, iar învelitoarea este din şindrila.   
   Anexele casei sunt formate dintr-un patul pentru malai din lati de scândura, acoperit cu şindrila şi un şopron deschis, pe stâlpi masivi, servind drept grajd (la parter) şi depozit de furaje pentru animale (în pod).
    Pentru civilizaţia populară tradiţională din România, ilustrată în muzeul din Dumbrava Sibiului, gospodăria de la Bălăneşti reprezintă etalonul arhitecturii tradiţionale din Oltenia şi al vechi ocupaţii specifice Olteniei – pomicultura.
Adrian Alexe,
Muzeograf

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP