Un produs Blogger.

miercuri, iunie 29, 2011

Proiecte muzeale în expoziţie

Complexul Naţional Muzeal ASTRA participă la expoziţia „Muzeele din România între clasic şi modern. Proiecte muzeale (1990-2010)”, organizată la Bucureşti de Muzeul Naţional de Istorie a României, in parteneriat cu 20 de instituţii muzeale. Expoziţia va fi vernisată joi, 30 iunie 2011, începând cu ora 13,00 şi va putea fi vizitată până în 25 septembrie 2011. După afirmaţiile organizatorilor, expozitia prezinta efortul de modernizare a muzeelor din România, sugerat prin expunerea unor proiecte de arhitectură, elemente de mobilare spaţială, propuneri şi soluţii muzeo-tehnice – toate abordate şi realizate prin conlucrarea dintre arhitecţi, designeri, muzeografi, conservatori şi restauratori.
Muzeul sibian va prezenta, prin intermediul panourilor şi obiectelor expuse, proiecte şi activităţi derulate în perioada recentă, insistând pe proiectul Conservarea şi restaurarea patrimoniului Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, încheiat în primăvara acestui an, atingând obiective precum: construirea, dotarea şi punerea în funcţiune a „Centrului ASTRA pentru patrimoniu”, reconstrucţia, restaurarea şi valorificarea expoziţională, a 8 gospodării ţărăneşti, lucrări de conservare activă prin tratamente de hidrofugare, lucrari de drenare a apelor de suprafata si lucrari de inlocuire a acoperisurilor degradate, realizarea lucrărilor de conservare şi restaurare a 45 de piese de mobilier pictat din colecţia de lăzi de zestre aparţinând Muzeului în aer liber şi dezvoltarea relatiilor bilaterale de specialitate prin schimburi de experienţă cu instituţii similare din Norvegia, activitate integrata celei de management a proiectului, precum si vizite de studiu a specialistilor sibieni la aceste institutii.
Edificiu ultramodern, construit pe o suprafaţă de cca. 2800 mp., Centrul ASTRA pentru patrimoniu cuprinde depozite pentru patrimoniul mobil, sisteme de conservare activă şi pasivă a bunurilor culturale, laboratoare moderne de restaurare pentru toate suporturile materiale şi tehnicile de execuţie, precum şi un Centru de pregătire şi specializare a conservatorilor şi restauratorilor, ce va funcţiona în regim internaţional şi va fi dotat cu bibliotecă, sală de lectură, sală de conferinţă etc.
Impactul avut de proiectul mai sus menţionat este unul uriaş, nu doar prin avantajele aduse de Centrul ASTRA pentru patrimoniu, dar şi prin dezvoltarea expoziţiei de bază a Muzeului în aer liber.
Prezentarea Muzeului ASTRA va include, de asemenea, aspecte legate de evoluţia unităţilor muzeale, de programele culturale şi de serviciile oferite, toate acestea fiind grupate sub denumirea „Oportunităţi pentru dezvoltarea, conservarea şi restaurarea patrimoniului muzeal ASTRA”.
Evenimentul este coordonat de dr. Ginel Lazăr şi reprezintă un important schimb de experienţă între specialiştii în domeniul muzeologiei, dar şi un prilej pentru publicul larg de a descoperi şi de a compara muzee din diverse zone ale ţării. Proiectele prezentate de muzeele participante fac şi obiectul unui catalog de specialitate, care va fi lansat cu aceeaşi ocazie.
Complexul Naţional Muzeal ASTRA va fi reprezentat la vernisaj de către doamna Mirela Creţu, director de specialitate, şi de către dl. Sorin Fogarascher, şeful serviciului „Restaurare obiecte muzeale”.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP