Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 02, 2011

Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociatiunii

Complexul Naţional Muzeal ASTRA are plăcerea şi onoarea de a vă invita vineri, 4 noiembrie 2011, orele 1400 la vernisajul expoziţiei Moştenirea etnografică a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociaţiunii, eveniment ce va avea loc la Casa Artelor din Piaţa Mică, nr. 21, Sibiu.

Expoziţia Moştenirea etnografică a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociaţiunii constituie un eveniment cultural de marcă pe care Muzeul ASTRA îl organizează cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român ASTRA, la Sibiu, în 1861.

Inaugurat la 19 august 1905, Muzeul Asociaţiunii a fost deschis publicului printr-o mare expoziţie etnografică şi istorico-culturală, în cadrul căreia patrimoniul etnografic a fost dominant, fiind apreciat de numeroşii vizitatori care au trecut pragul Palatului ASTRA. Au fost prezentate atunci obiecte specifice românilor din Transilvania: port popular, obiecte de lemn şi de cult, ceramică, un interior de locuinţă ţărănească realizat după recomandările Programei expoziţiei, lansate în 1904, dar şi fotografii etnografice, păpuşi în costume populare de sărbătoare şi machete ce aveau rolul de a ilustra morile, teascurile şi joagărele care funcţionau la acea vreme pe întreg teritoriu Ardealului. Până în anul 1950 colecţiile etnografice al Muzeului Asociaţiunii au sporit considerabil.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, prin Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA este astăzi trezorierul valorilor patrimoniale moştenite de la Muzeul Asociaţiunii. S-au păstrat cu deosebit respect obiectele etnografice care au supravieţuit vicisitudinilor cărora colecţiile au fost supuse în timpul regimului comunist.
În registrele inventar actuale, figurează 9.002 obiecte înregistrate sub sigla "A", împărţite în următoarele colecţii: broderii, port-textile, obiecte de cult, obiecte de lemn, os, fier, ceramică şi păpuşi.

Prin intermediul expoziţiei Moştenirea etnografică a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociaţiunii dorim să recreăm atmosfera „de basm” a expoziţiei inaugurale din anul 1905, iar prin mulţimea pieselor-exponat şi a documentelor care conturează activitatea Asociaţiunii, sperăm să le dăm viaţă.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 15 ianuarie 2012, de marţi până duminică, între orele 9-17.

Delia Voina,
muzeograf

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP