Un produs Blogger.

miercuri, iunie 06, 2012

Muzeul ASTRA la Festivalul Internaţional de Artă Romani

Asociaţia Culturală Turn aduce la cunoştinţă organizarea celei de a VI –a ediţii IRAF - International Romani Art Festival/Festivalul Internaţional de Artă Romani, eveniment care se va desfăşura la București, la Grădina Uranus, în perioada 7-10 iunie 2012. IRAF este unul dintre cele mai mari si mai complexe festivaluri de artă romă din lume, îmbinând în cele patru zile ale sale reprezentanţi ai tuturor formelor artistice şi de meştesug (de la muzică, dans, teatru, film, fotografie, lansări de carte până la modă, reprezentaţii stradale şi alte activităţi dedicate). IRAF dă voce diversităţii culturale, adunând anual mii de oameni să celebreze cultura romă şi extensiile sale moderne.
IRAF este un loc pentru dialog, pentru fuziuni, pentru dezvoltarea de colaborări și relații, atât între artiști cât și între organizațiile și oamenii pe care îi implică. Este un spațiu deschis care permite celor mai surprinzătoare lucrări și oamenilor să se întâlnească. IRAF este un important reper în ceea ce privește acțiunile culturale majore din România și un principal punct de atracție, atât pentru publicul național cât și pentru cel de afară. Festivalul se bucură de un public divers, urban şi activ, rezultat al structurii bogate a evenimentului care reunește artiști din toate domeniile culturale.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a fost invitat de către IRAF să participe cu o expoziţie de fotografie pe tema romilor. Expoziţia aleasă poartă numele „Romii. Habitat. Port. Tradiţie. Portret” şi este împărţită pe două secţiuni: fotografie veche din colecţia muzeului şi fotografii recente. Fotografiile vechi au fost realizate de fotografi din Sibiu, Braşov şi Orăştie (Leopold Adler, Kamilla Asboth, Emil Fischer, Karol Koller şi Theodor Glatz), iar atelierele lor au funcţionat din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. Regăsim portrete ale romilor, modul lor de locuire şi portul vremii.

Fotografiile contemporane înfăţişează aceşti locuitori ai României în diferite ipostaze ale vieţii lor (momente obişnuite într-o familie, la un eveniment privat sau public) şi se încearcă o frântură de descriere a acestei etnii în România. Fotografiile au fost realizate în perioada 2008 – 2012 în comunităţi de romi tradiţionali, care au un specific numai al lor, de meserie sau obiceiuri. Imaginile au fost surprinse de tânăra muzeograf si antropolog Oana Burcea în familiile care s-au apropiat cu sufletul de ea, la evenimente organizate de Muzeul ASTRA dedicate romilor şi/sau la alte evenimente publice.

Această expoziţie nu are pretenţia de a schimba vreo opinie, reprezintă doar o trecere rapidă prin viaţa romilor, se doreşte o stârnire a curiozităţii către această etnie conlocuitoare, cu romii trebuie trăit pentru a-i înţelege.
În data de 7 iunie, orele 19.30 sunteţi aşteptaţi la Grădina Uranus în Bucureşti la vernisarea expoziţiei „Romii. Habitat. Port. Tradiţie. Portret” din cadrul Festivalului Internaţional de Artă Romani. Pentru un program complet al festivalului urmăriţi www.iraf.ro.

Asociaţia Culturală „Turn”/muzeograf Oana Burcea, CNM ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP