Un produs Blogger.

miercuri, iulie 11, 2012

Nedeia de Sfântul Ilie Ediția a VI-a 14 – 15 iulie 2012


Nedeia (sl. nedělja – duminică, sărbătoare) este un vechi obicei pastoral, specific unei regiuni muntoase, de întâlnire, petrecere şi târg la date fixe legate de calendarul vieţii pastorale. Nedeile – se pare că au legături cu celebrarea unei sărbători precreştine, dedicate zeului focului şi al soarelui. Prima atestare documentară a unei nedei păstoreşti este din anul 1373. În timp, nedeile au asimilat şi alte funcţii: socio-economice – schimbul de produse, matrimoniale – hora şi „prima scoatere la horă a fetelor”, istorico-culturale reunind românii de pe versantele carpatice.
Complexul Național Muzeal ASTRA, prin Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA și Galeriile de Artă Populară, organizează în acest sfârșit de săptămână, 14-15 iulie 2012, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului tradiționala Nedeie de Sfântul Ilie.
Încercând să iasă puţin din tiparele ediţiilor anterioare, în acest an nedeia se va orienta mai mult spre conceptul de animaţie culturală. Clasicul târg va fi transformat în spaţiu de interacţiune meşter - public şi de promovare a meşteşugurilor artistice tradiționale prin demonstrarea utilităţii lor actuale.
Astfel, olăritul, privit de consumatorul de artă populară sau de vânătorii de hand made strict din prisma decorativului, îşi va descoperi latura practică, trainică a vaselor de lut confecţionate de meşterii Leş Gavril din Baia Mare şi Farcaş Gabor din Ungaria care, prin atelierul culinar desfăşurat în cele două zile de târg, vor demonstra tehnica gătitului pe foc deschis prin prepararea tradiţionalului gulyas unguresc.
În atelierul său demonstrativ, Zsuzsana Varga, venită de la Odorheiul Secuiesc, va ornamenta "pe viu" zeci de turtiţe în formă de inimioară, cu sau fără oglindă în mijloc. Sunt ca nişte jucării şi, văzăndu-le, nu poţi să nu-ţi doreşti una, pentru tine sau pentru aleasa inimii tale, deoarece  turtiţele cu oglinjoară erau oferite, pe vremuri, de băieţi fetelor frumoase. Dacă fata accepta să ia turta dulce insemna că-l vrea pe băiat de prieten.
Tot în acest context, vor mai conduce ateliere demonstrative Rodica Berghezan, iconar din Sibiu, pictarea icoanelor pe sticlă cu tema Sfântul Ilie, Florin Poptean din București – atelier demonstrativ decorarea obiectelor de lemn și Maria Bădălan, rudar din Băbeni, județul Vâlcea.
Nedeile nu au ţinut cont de hotare, unele numindu-se chiar „târg de două ţări”. Întâlnirea dintre două ţări, după tradiţia nedeilor din zona Munţilor Retezat, Şureanu sau Parâng, când păstorii de pe cei doi versanţi se întâlneau, la mijloc, pe culme, pentru a celebra atât miezul verii, cât şi mijlocul sezonului pastoral – reconstituită ad-hoc prin cele două evenimente găzduite de muzeu în ziua de duminică, de peste munți - Ansamblul Folcloric „Ciuleandra” al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa din Târgovişte venind să întâmpine corul de mineri din Corna, prezenți la vernisarea gospodăriei din localitatea omonimă.
În încercarea de a reconstitui datinile şi obiceiurile tradiţionale ce se mai păstrează în comunităţile tradiţionale – Nedeia din acest an se va transforma într-o veritabilă  serbare câmpenească, după tot tipicul acestora, cu târg, mâncare pregătită în aer liber și joc și voie bună, desfășurate în poienița dintre Complexele de Industrii textile și hidraulice de la Rucăr și Polovragi, în apropierea scenei de pe lac. Tot acest tablou va fi animat, în cele două zile, în diverse locații de pe întreg cuprinsul muzeului în aer liber,  de un spectacole folclorice susţinut de Ansamblul “Ciuleandra” al Centrului Judeţean de Cultură din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, condus de maestrul coregraf Gheorghe Văduva.

Mirela Iancu,
Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA Sibiu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP