Un produs Blogger.

luni, iulie 23, 2012

Week-end cu tradiții românești și mexicane în Muzeul în aer liber

În week-endul care tocmai a trecut, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA a găzduit Târgul de produse tradiționale și ecologice, Seara de folclor mexican și programul Animă ASTRA!. Muzeul în aer liber a fost vizitat, în cele două zile de sfârșit de săptămână, de 3198 de persoane, realizând încasări de 21 088,5 lei. În săptămâna 16-21 iulie, totalul vizitatorilor a fost de 5852, încasările realizate fiind de 37547 lei.

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este, în continuare, cea mai căutată unitate a C.N.M. ASTRA, aceasta fiind vizitată, în acest an, de 86 509 persoane. Pe ansamblul Complexului, de la începutul acestui an, au fost înregistrați 157 757 de vizitatori, totalul încasărilor fiind de 510 610 lei. Cifrele înregistrate includ, pe lângă Muzeul în aer liber, cele trei unități pavilionare, Galeriile de artă populară și expozițiile și târgurile organizate în Sibiu.
Seara de folclor mexican susținută de ansamblul AZTLAN din Teteles, statul Puebla, a reprezentat o atracție deosebită pentru publicul prezent sâmbătă seara în muzeu, peste 500 de persoane asistând la spectacol. Muzeograful Alexandra Gruian, de la Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, declară: ”Exuberanţi şi dezinvolţi, membrii grupului AZTLAN ne-au oferit un veritabil voiaj în timp şi spaţiu, într-un spectacol plin de sunet şi culoare. Costumele spectaculoase, dansurile ritualice ale indigenilor, precum şi cele cu evidente influenţe spaniole, au făcut să vibreze numerosul public care a acceptat provocarea culturală.” Cele șase perechi de dansatori, acompaniate de un grup de virtuozi instrumentiști, au făcut ca Dumbrava Sibiului să răsune de ritmurile vii ale dansurilor din Mexico City, Guerrero, Veracruz, Jalisco și Puebla. Organizat de Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, în parteneriat cu numeroase instituții de cultură din țară, spectacolul de folclor mexican va fi prezentat în mai multe orașe din țară, muzeul sibian găzduind prima reprezentație din acest turneu.

  La Târgul de produse tradiționale și ecologice, desfășurat sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10-18, au fost amenajate standuri cu brânză de capră, miere de albine și alte produse apicole, țuică de Sălaj, preparate din carne, siropuri și gemuri. Ca de fiecare dată, nu au lipsit bucatele preparate pe loc, în acest sfârșit de săptămână putând fi degustată tocana de oaie cu mămăligă. ”Târgul de produse tradiționale și ecologice s-a impus ca un veritabil reper în domeniul gastronomiei românești autentice” a declarat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.
În cadrul programului Animă ASTRA! au fost organizate ateliere de instrumente muzicale, de țesut, brodat și pictură de icoane pe sticlă și pe lemn susținute de meșterii Petru Mateș, Rodica Ispas și Iulia Sava.
Dorina Tarcea și Ioan Roman, veterani ai Junilor Sibiului, au oferit reprezentații de muzică și dans popular pe aleile muzeului, susținuți de instrumentiștii Ovidiu Pătrui (acordeon), Daniela Popa (flaut), Gigel Pascu (saxofon) și Mihai Tarcea (vioară). Toate secvențele din programul de animații sunt interactive, fiind adresate publicului larg. Început în luna iulie, programul Animă ASTRA! a implicat activ vizitatorii, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii și cu artiștii populari și de a-și exersa aptitudinile alături de aceștia.
Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP